tisdag 17 november 2009

Kejserligt cool


Är det en elefant som klampat in i blomkrukan?

Vad är nu detta för ett klunsigt krukväxtträd? Kanske en ek-bonsai? Eller en återupptäckt österländsk exot med härstamning från dinosauriernas tid? Eller är det kanske en fikonplanta på vinterförvaring? Nä! Fel fel fel!!! Det här råkar faktiskt vara ett pelargonträd.

Det här är den absolut coolaste pelargonen i den lilla rest som fortfarande finns kvar av det som en gång var tänkt att bli en samling: Pelargonium cotyledonis. Det svenska namnet är egentligen 'sankta-helena-pelargon', eftersom arten endast växer vild på det som blev Napoleons sista hemvist; den karga Atlantön Sankta Helena. Bara det ger ju växten tillräckligt tjusiga anor för att den ska förtjäna våra omsorger! Ett annat populärt namn på växten, vilket förmodligen anspelar på det bonsailiknande växtsättet, är 'old man lives forever'.

Det är inte bara stammen som är olik andra pelargoner - även bladen har en alldeles egen karaktär. Faktum är att växten inte på något sätt ser ut som en pelargon – och förmodligen är det väl därför vi gillar den så mycket.


- Ni kan kalla mig Nappe

Blommorna är vackra, enkla och rent vita och vi tycker de ger associationer till vitblommande blåklockor. Åtminstone att döma av de bilder vi sett, för vår egen sanktahelenapelargon har aldrig någonsin blommat. Ganska irriterande – men koketterar man med sin oförmåga att hantera pelargoner så är det väl något man får ta.


Nope, inga blommor på Nappe, men väl så snygga blad

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar