fredag 13 november 2009

Blommig fredag: Grisen i säcken intar podiet

De senaste dagarna har en rafflande enmansföreställning utspelat sig på fönsterbrädet: det är vår Paphiopedilum maudiae som ägnat veckan åt att veckla ut sin groteska knopp, och stor möda har lagts på dramaturgi, kostym och makeup.

Med huvudet ansträngt nedböjt började föreställningen som ett djupsinnigt relationsdrama där det inte var svårt att se vem som var den försmådda:

Efter en lång och svårbegriplig inledningsmonolog lyftes huvudet långsamt, och vi började ana möjligheten till ett lyckligt slut.

Och se! I tredje akten visade sig estradören från sin rätta sida, och ansiktet sprack upp i ett brett clownsmil, med huvudet käckt på sned! Och vilken tur – med tanke på hur vår novemberträdgård ser ut behövs alla muntergökar som går att uppbringa inomhus.

Vår P. maudiae är en Grisen-i-säcken-orkidé - dvs inhandlad för en spottstyver i blomvilande tillstånd. Eftersom P. maudiae egentligen är ett samlingsnamn för ett stort antal Paphiopedilumhybrider var det omöjligt att veta exakt vilken färg blomman skulle få. Men visst kan vi väl vara ganska nöjda?

För den som befinner sig i Stockholmstrakten och är road av orkideer passar vi på att göra en smula reklam för orkidéutställningen på underbara Fjärilshuset i Hagaparken, som pågår till och med söndag. Själva har vi inte hunnit dit, men det är Orchidehuset som står för utställningen och det brukar borga för fantastiska växter. Dessutom utlovas orkidéförsäljning.

Läs fler bidrag till Blommig fredag hos Katarina på Roses and Stuff.

4 kommentarer:

 1. Alltså, Fjärilshuset är en trösterik plats som jag nästan aldrig lyckas komma till. Och orkideer, har aldrig haft några, men det låter väldigt lockande. Ha det gott!

  SvaraRadera
 2. It was worth the wait. Your Orchid is beautiful. Have a good weekend!

  SvaraRadera
 3. Från knopp till en vacker orkidé. Så blev det också en tjusig blomma. Jag har brudorkidéer och de är tacksamma och lättskötta./Margareta

  SvaraRadera
 4. Paphiopedilum är mina favoriter bland orkidéerna. Tycker de är så läckra både i färg och form och den här var verkligen tjusig! Själv misslyckas jag med orkidéer, men jag njuter gärna av dem i Botaniskas växthus där de också har en fin samling.

  SvaraRadera