fredag 20 november 2009

Blommig fredag: Världens onödigaste blommor?

Bergspalmen eller förmakspalmen, Chamaedores elegans, är ganska säkert världens mest odlade inomhuspalm. Även om den fortfarande är vanlig var dess verkliga storhetstid i det viktorianska England, då palmen var en lika självklar statussymbol i hemmen som platt-teven i våra. En liknande hausse upplevde växten i vårt land under mellankrigstiden. Frågan är om det finns någon svensk skådespelare eller revyartist från den tiden som inte låtit sig avporträtteras intill en bergspalm på piedestal? Eftersom bergspalmer är lättskötta och kan bli mycket gamla hänger säkert många stora, ärvda palmer idag med ända sedan den här tiden.


I stället för platt-tv...

Till skillnad från andra palmer blommar bergspalmen bara en gång om året – under vintern – varför vi kan dra slutsatsen att det är vinter NU! För att citera reklam från blomsterhandlarna så ”blommar bergpalmen med vackra, gula mimosaliknande blommor”. Vilket nys! Då ställer man inte stora krav på likhet. Bergspalmens doftlösa små bleka muslortar i trassliga härvor är definitivt ingenting man vill ha i en vacker bukett.


...men inte istället för mimosa!

Alla med erfarenhet av blommorna vet också att om man inte tar bort stänglarna i tid förvandlas de menlösa blommorna efter en tid till små, stenhårda, mörkbruna frukter som skräpar ner något kopiöst i hela rummet. Säkert är det därför fler än vi som frågat sig om inte bergspalmens blomning är den mest onödiga i hela världen.


Menlösa blommor, skräpig frukt...

Efter lite forskande har vi dock konstaterat att detta nog var en förhastad slutsats. Att bergpalmens blad används som taktäckning hemma i Mexiko och Guatemala kunde man nästan räkna ut själv, men att även blomstänglarna är eftertraktade kom mer som en överraskning. Ända sedan maya-tiden har stänglarna varit ett uppskattat inslag i kosten, och handlas i stora buntar på marknader. Någon som har lust att testa denna otippade delikatess?


...men mums för små maya-magar

Därmed ber vi i Arboarkticum att få tacka för oss för den här blomsäsongen. Vi kanske syns igen någon gång. För den som vill ta del av våra vidare öden och äventyr finns vi som alltid på vår hemsida och blogg. Alla trevliga bloggkollegor och läsare tillönskas härmed många goda helger med vackra och intressanta julblommor!

Läs fler bidrag till Blommig fredag hos Katarina på Roses and Stuff.

9 kommentarer:

 1. Men det kan väl inte vara möjligt? Att ni tänker lägga av? Jag som alltid ser fram emot era spirituella och något annorlunda inlägg. Tänk om! Tänk rätt! Palmen är fin, men inte lika fin som om ni stannat kvar här hos oss. Jag förväntar mig ett motsatt besked å det snaraste. Till dess: Ha det riktigt gott och tack för allt - hittills.

  SvaraRadera
 2. Du är allt för vänlig Lillebeth! :-)
  Men alla som förstår att uppskatta det vi gör har ju även i fortsättningen möjlighet att ta del av våra texter. Det är ju bara Blommig fredag som vi lämnar nu, åtminstone tillfälligtvis. Vårt klimat är alltför tufft för att uppbåda intressant blomning så här års. Men vem vet hur det blir när det våras igen?
  Men vi hörs ju som vanligt innan dess. Kanske redan i morgon? Eller hur?
  Ytterst högaktningsfullt
  /A

  SvaraRadera
 3. Hehe, ja det var inte mycket till blomning, men å andra sidan får det väl ses som ett bra betyg att den faktiskt blommar hos er. :-)

  Förresten, nog har ni något som blommar inomhus även under vintern..? Eller varför inte visa några sommarbilder under de mörkaste månaderna?

  SvaraRadera
 4. Jodå André, visst har vi massor med orkidéer som blommar hela vintern. Men vi vill inte riskera att tråka ut våra läsare med att visa sådana 15, ja kanske 20, veckor i rad. Det finns heller inte så mycket att säga om dem och vi vill ju, som du säkert märkt, gärna förmedla lite mer kunskap om våra växter än att bara visa vackra bilder. (Trots att orkidérna är världens största växtsläkte är det bara vaniljen som har något mer betydande användningsområde, och den har ännu aldrig blommat hos oss.)
  Det som har varit så bra med Blommig fredag är att det tvingat oss att se oss omkring med andra ögon och verkligen notera vad som blommar under just den aktuella årstiden, ofta växter som man annars inte skulle tänka på. Att då börja visa gamla sommarminnen skulle förfela syftet för oss.

  SvaraRadera
 5. Underbar liknelse mellan bergspalm och lcd-tv! Och intressant om maya-indianernas snacks. Kan man kanske kombinera de båda insikterna och mumsa på bergpalmkulor framför Östnytt?

  SvaraRadera
 6. Måste tyvärr erkänna att vi själva varken har någon lcd-skärm eller får in Östnytt. Vi har dessutom redan klippt bort och slängt bergspalmens fula blommor, så det får nog bli ett helrör glögg framför braskaminen i stället. Gissningsvis ett fullgott substitut!

  SvaraRadera
 7. I have had the Palm myself but have never seen it flower before. It is always amazing to discover how parts of plants are used in different parts of the world - even ugly palm flowers :-)
  Have a good weekend.

  SvaraRadera
 8. Intressant hur statussymboler förändras över tid. Bergpalmens storhetstid må vara över - och dess blommor må vara anspråkslösa - men visst är det en ståtlig växt!
  Tack för trevliga inlägg! Au revoir!

  SvaraRadera
 9. Kommer att sakna de intressanta och givande inläggen här. Men under vinterns fredagar tröstar jag mig nog med att läsa bakåt i bloggen istället - det finns massor med intressanta inlägg som jag inte hunnit läsa än =)
  Kul info om bergpalmen. Jag har aldrig sett den blomma, kul att den gör det hos er!
  Ha en trevlig helg!

  SvaraRadera