söndag 22 november 2009

Birgittasommar

Sent i november kom den då, höstens varmaste och finaste dag. Inte bara vi själva utan även trädgården fick tuppjuck och vädrade vårkänslor på ett högst påtagligt sätt. Att lökblast är uppe redan så här års är förvisso inget ovanligt, men då brukar det handla om tidiga vårblommor, luftlök och sommarsådd vitlök. Nu är det sommarens växter som otåligt börjat röra på sig. Det verkliga uppropstecknet hittar vi i Lunden där en av försommarens verkliga karaktärsväxter, Birgittalöken (alltså det som andra kallar ramslök), redan är rejält uppe.


Visst, brittsommar den 7 oktober har man väl hört talas om,
men birgittasommar den 22 november?

Med tanke på att det är första advent om en vecka ska heller inte smultronen blomma och sätta nya frukter till världen. Åtminstone inte här i Norduppland. Men vi klagar inte, var välkommen ljuva sommartid!


Tämligen perfekt mogen lagom till 1:a advent

5 kommentarer:

 1. Godmorgon! Funderar på att plantera in ramslök i vår ekhage. Tycker det är så vackert, dessutom är det väldigt gott i sallad!

  SvaraRadera
 2. Gomorron!
  Gör det! Har du likt vi lite kalkigt så finns det ingen anledning att tveka (men även annars är det värt ett försök). Det är en fantastisk växt - vacker, god, lättodlad och sprider sig villigt. Våra lökar kommer förresten mestadels från Västergötland (ett mindre bestånd från Gotland trivs inte lika bra hos oss).

  SvaraRadera
 3. På sin ursprungsplats brukar den sticka upp sina piggar mitt i vintern.... Ska försöka hinna ner i kleven o kolla läget imorgon ;-)
  Kanske tom ta med en liten spade o en påse..... har fortfarande lite tomrum i min lökäng tb......
  Ha´t himla gôrgôtt
  Nina

  SvaraRadera
 4. Hördu dudu Nina!
  Är det inte naturreservat där?
  Äsch, vi hörde inget.
  Lalalalalalala...
  ;-)

  SvaraRadera
 5. Heisann !

  Award til deg på bloggen min!

  SvaraRadera