tisdag 3 november 2009

En thujas 15 minuter i rampljuset

Låt oss presentera den senaste i den långa raden divor i Arboarkticum: Thuja plicata ’Whipcord’, stjärnskottet från Minipinetet, som efter fredagens trädgårdsreportage i DN blivit så omåttligt malligt att han numer endast ger intervjuer åt journalister från engelska trädgårdsmagasin. Whipcord omnämns med egen close-up som ”en barrväxt utöver det vanliga”.


Kalufs utöver det vanliga

Det omdömet är inte fy skam för en växt som är näst intill omöjlig att få tag på i de områden där denna blaska har sin främsta läsekrets. Får vi vara lite elaka (klart vi får, erkänn att det är kul?) så undrar vi hur det ska gå när alla 08:or som inget hellre vill än att vara medvetna, rätt och först, springer till plantskolorna kring Ulriksdal och Kungens kurva och frågar efter Whipcord? ”Lycka till” säger vi skadeglatt!

Så OK, ”en barrväxt utöver det vanliga”, javisst. Men också gräsligt svår att få tag på. Vårt eget exemplar är inhandlat för ett par år sedan på Bürgers Växtgård i Köping, vilket förmodligen är den enda platsen i Mälardalen där man med någorlunda rätt förutsättningar i horoskopet har en chans att hitta en saluförd Whipcord. Men med tanke på detta på minussidan (notera särskilt det västmanländska ursprunget) så förstår ni säkert att det finns ovanligt mycket även på plussidan, eftersom Whipcord, trots allt, är en aktad och omtyckt invånare i Minipinetet.


Berömmelsen har tyvärr stigit Arboarkticums
egen Whipcord åt huvudet

En eloge till DN som vågar marknadsföra barrvänner som förtjänar större popularitet och mer uppmärksamhet – men var det inte lite dumt att glömma bort att berätta att det kanske inte bara är att springa till Plantagen och köpa en blandad påse Thuja Plicata-hybrider?

PS: Glöm inte bort gårdagens TÄVLING!

2 kommentarer:

  1. Skulle göra sig förträffligt som pris! ;-) /Ruben

    SvaraRadera
  2. Nog för att det kunde vara skönt att slippa höra Whipcords självmedvetna bräkande på gnällig västmanländska, men just han är nog vid det här laget alltför djupt rotad i den arboarktiska myllan för att klara en så strapatsrik resa med postväsendets tvivelaktiga faciliteter!

    SvaraRadera