torsdag 19 november 2009

"Himalayan long-coated"

En hel del växter har en karaktär och personlighet som snarare påminner om någon sorts husdjur.

Den här lilla tallen till exempel, är ett utmärkt och lättskött substitut för den som gillar långhåriga hundvalpar. Det är en Pinus wallichiana, en himalajatall. Naturligtvis har vi begåvat honom med tillnamnet ”Yeti - den förfärliga snömannen”.


Yeti – på denna bild i vårsolens glans

Yeti en av våra mest ståndaktiga härdighetsvinnare – det vill säga en av alla de växter som utan särskilt mycket knotande trivs och frodas i Arboarkticum, trots snålt tilltagna härdighetsangivelser i handeln. Himalajatallar saluförs vanligtvis som härdiga till 2, möjligen 3. Trots det har Yeti har nu mött inte mindre än tre norduppländska zon 4-vintrar utan att lägga snöskorna på ryggen. Det är som vanligt: lite extra kärlek, en pratstund då och då och många beundrande tillrop verkar helt enkelt göra växterna tuffare.

Och det ställer vi så gärna upp på – särskilt så länge vi slipper rasta dem på långpromenader.

7 kommentarer:

 1. Visst är det så,läser jag texten som om det vore en journalfilm från 30-talet så blir innehållet äkta och tydligt med knivskarp humor:)

  SvaraRadera
 2. Så sant, det mesta blir äkta, tydligt och humoristiskt om man läser det som vore man en speaker från 30-talet! :-D

  SvaraRadera
 3. Ja det verkar vara en lättskött ras av den långhåriga sorten. Och den verkar ju vara beskedlig också.:)


  Ha det gott

  SvaraRadera
 4. Ja tänk, även pälsvården går att hålla till ett minimum! Däremot vill Yeti gärna ha en egen gosefilt att svepa in sig i( läs: ett lager fiberduk) framåt vårkanten, som skydd mot solens obarmhärtiga strålar.

  SvaraRadera
 5. Undrar om det är en Yeti jag har stående i en kruka sen sommarens besök på Lisebergs Trädgårdsdagar..... Långbarrad är den i alla fall ;-)
  Oinloggad NinaVästerplana

  SvaraRadera
 6. Hängigt långbarrig och valpig i uppsynen? Grattis dig i såna fall! Det finns ju en del andra fina långbarriga valpträd också - cembratall till exempel. Men det är rara jyckar alltihopa! :-D

  SvaraRadera
 7. Tänk, en buske som tittar på en under lugg.

  SvaraRadera