tisdag 27 oktober 2009

Upplagt för rasande roligt rus

Okej för att vi gillar exoter men kaktusar och andra suckulenter är väl inte riktigt vår grej. Å andra sidan blir ju ingen örtagård komplett utan taklökar, aloe vera och agave så några verkligt rabiata motståndare är vi ju inte.

Eftersom medlemmarna i Musse Pigg-kaktussläktet Opuntia både är hallucinogena som attan och värdväxter åt, den för kosmetikbranschen så viktiga, kochenillsköldlusen skulle det ju vara lite halvkul om man skulle lyckas med en sådan i rabatten. Tja, varför inte göra ett försök? Men nog är det allt bra befogat att ånyo ta en våra famösa plantpinnar till heders:


Liten kaktus, stor plantpinne, talande text

Av den mindre skylten på bilden framgår att vi fått tag på en prärieopuntia (även kallad sköropuntia) O. fragilis ’Freiberg’ och att den är rödblommande och vinterhärdig. Just det där sista bör man nog ta en stor nypa salt, åtminstone om man, som vi, envisas med att vistas i zon 4. Men faktum är att just denna varietet enligt tyska uppgifter ska vara den mest köldtåliga kaktus man kan uppbringa. Om det är torrt ska 20 minusgrader kunna funka, påstås det. Torkan brukar inte vara några problem men angående temperaturen kan vi förstås inte ge några garantier.


Vår nyfunne vän förbereder sig för den arboarktiska polarnatten

Någon skyddstäckning blir det likväl inte tal om. Det vore snarast monstruöst festligt om den illasinnade Iddi bestämde sig för att provsmaka vår nye giftige lille vän. Uthärdar Iddi mot förmodan taggarna lär han ju i alla stupa som en klubbad gnu under inverkan av det kraftiga psykedeliska ruset. Fun fun fun!

4 kommentarer:

 1. God morgon kära bloggkollegor!

  Något som vore "grymt" roligt var ifall Barbro finsmakaren provsmakar delikatessen. Vilket party i parken när hela familjen dansar loss.

  /Marit

  SvaraRadera
 2. Hmm... ger plötsligt Pink Floyds svävande grisar en tänkbar förklaring.

  SvaraRadera
 3. Kaktusar i norduppland?? Lycka till :)

  SvaraRadera
 4. Tack! Som du förstår kan det behövas. Men det finns faktiskt en fabror längre norrut i Gävletrakten som lyckats. Fast han har lite tjuvknep för sig som värmeslingor i marken o.s.v. - vi är lite tuffare. ;-)

  SvaraRadera