fredag 2 oktober 2009

Blommig fredag: Försumlighetens lön

För många trädgårdsmänniskor är hösten en tid att summera sina försumligheter. Så även för oss. Vi ställs nu till svars inför en ilsk samling perenner, grönsaker och träd för en hel hoper brutna löften. Inget höstgödsel till valnöten i augusti (förlåt, vi hann inte!), ingen JAS-beskärning av päronträdet Bosse (det blir snart, vi lovar!) och inte heller den så välbehövliga delningen av höstfloxen (nä, nån måtta får det ändå vara, er orkar vi faktiskt inte med).

Ett extra pinsamt brutet löfte, som dessutom satts på pränt här på bloggen, är att vi bedyrade att vi skulle ta rätt på vår fina kronärtskocka: njuta knopparna med smör och citron och så ta tillvara på plantan och övervintra på lämpligt sätt.

Nä. Blev inget med det nä. Vår ryktbara oduglighet när det gäller att ta rätt på det ätbara vi odlat slog till igen, och de mjälla knopparna hade plötsligt övergått från delikatesstadiet till stickiga-tistelstadiet:


Yummy?

Eftersom det framstod med all önskvärd tydlighet att detta knappast längre utgjorde någon lämplig föda, fick skockan stå kvar. Och vad är väl en liten grönsak (som i stället kan inhandlas i snabbköpet) i jämförelse med den skönhet som den här blommande jättetisteln bjuder på, på sin ålderdom? Dessutom har den klarat de senaste frostnätterna galant (även om bilden, det ska erkännas, är några dagar gammal)?


Neonblå näring för själen!

Lämpligt nog är ett annat av årets löften att ta rätt på fröer, så vi kanske även borde utlova ett helt hav avkommor från denna stygging till nästa år?

Läs fler bidrag till Blommig fredag hos Katarina på Roses and Stuff.

15 kommentarer:

 1. Alltså - jag måste säga att kronärtskocksblomningen överflyglar smaken!
  Dessutom kan man ta in blomman och den står sig minst hela vintern. Hungrig blir man ju snart igen, om man så säger.

  SvaraRadera
 2. Kronärtkockor är nu en gång VÂLDIGT goda men eftersom ni inte orkade äta den så är väl den blåa blomman en vacker tröst.

  SvaraRadera
 3. Jag kan bara säga att det var då en lättnad att höra att andra glömmer, inte har tid, och det blev inte av! För övrigt var det en oh so cool punkfrilla i elegant pastellila!

  SvaraRadera
 4. Yes I too know all about broken promises... too many to count but I think the garden forgives and gets on fine without all my wishes to dress it in manure and such. Dividing perennials is a must however after a time for they can become so weak. I think your artichoke is a beauty ... it is feeding your soul in a visual way rather than your tummy. Beautiful photos!! Carol

  SvaraRadera
 5. Beautiful pictures. I must get an Artichoke - they are such impressive plants!

  SvaraRadera
 6. LÄTTJAN är underskattad, tycker jag! /Ruben

  SvaraRadera
 7. Skönt! Då slipper jag ensam stå här och skämmas över de stackars växter som inte här heller får någon större omsorg. Underligt nog växer de så det knakar, och har glatt oss och grannarna med blomning sedan tidig maj.
  Förresten gillar jag kronärtskocka bättre som blomma än i munnen. Men det är helt och hållet en smaksak.

  SvaraRadera
 8. Själv är jag inte så förtjust i skocka som mat däremot är den ju alldeles bedårande som blommande.

  SvaraRadera
 9. En tistel som heter duga! Tjusig som blomma och god som grönsak - med smör...
  Ha en härlig helg!

  SvaraRadera
 10. Krronärtskocka skall jag nog sätta i rabatten nästa år blir verkligen läcker när den blommar, hur hög blev den?

  Maria Berg

  SvaraRadera
 11. Ja, den blomman smakade härligt för själen!
  Vackra foton!
  Trevlig Helg!
  hälsn
  AnnA

  SvaraRadera
 12. I'm feeling rather dumb right now - I did not realize that Artichoke is a thistle. Well, it's beautiful in flower and hopefully you will have a lot of seeds for next year!

  SvaraRadera
 13. Vet du jag köper alla mina kronärtskockor jag äter och sedan njuter jag bara av dem jag har i min potager. De är ju såååå vackra!
  Brutna löften... tja det är väl bara ambitionerna som kanske inte räcker ända fram, men gör man bara sitt bästa så är det alltid gott nog.
  Ha en trevlig helg/ Tyra

  SvaraRadera
 14. Den där skockan har ju blivit en verklig skönhet på ålderns höst!! ..här på Östermalm har vi blåhåriga damer av adlig börd, så varför inte..Ha en skön hösthelg!//Eva

  SvaraRadera
 15. Du har i alla fall fått njuta av kronärtskockan med ögonen. Jag måste säga att den är oförskämt vacker. Ofta är det så man vill mer än man hinner. /Margareta

  SvaraRadera