torsdag 8 oktober 2009

Burkat drakmums

Idag är det till att vara en smula mallig! Vi har nämligen tagit reda på den egna skörden morötter. Och vi har, nota bene, inte tagit fram råsaftcentrifugen och satt morotsvin på jäsning – utan i stället tillverkat en sats av vår beryktade och snygga (och helt alkoholfria) vinröda morotsmarmelad.


Denna arboarktiska produkt har tillverkats helt utan råsaftcentrifug!

I Arboarkticums morotsland möttes i år morötter i tre färger: de vanliga orangeröda, de gulvita Creme De Lite och så de vinröda Purple Dragon. De sistnämnda kan man med fördel använda till den nämnda morotsmarmeladen, smaksatt med stjärnanis och ingefära.


Morotstrikolor

Gör som följer:

Tag ca ett halvkilo avblastade och skalade morötter – minst hälften bör vara vinröd för att marmeladen ska få den rätta nyansen,
saft och finrivet skal av en apelsin och en citron,
4-5 msk riven färsk ingefära,
6 dl kallt vatten,
8 dl syltsocker,
5-10 stjärnanisar.

Riv morötterna grovt och lägg i en kastrull tillsammans med skal och saft av citrusfrukterna, riven ingefära och vatten. Koka i några minuter. Tillsätt socker och stjärnanis. Koka ca 45 minuter.


Nej, vi har fortfarande inte drabbats av vampyrism
- även detta är ett vegetariskt alternativ.

Häll till sist upp på små glasburkar och märk med snygga etiketter.

Marmeladen fungerar visserligen bra på morgontoasten, men gör sig allra bäst till grönmögelost och ett glas tokajer (ajaj, där var den igen, spritromantiken!).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar