torsdag 15 oktober 2009

Härliga höst

Hösten är verkligen en underskattad tid på året. Om man tänker rätt på saken är det egentligen den bästa årstiden av alla. Luften är hög och klar och löftesrik, fylld med aromatiska dofter av mogna frukter, färgsprakande löv och fuktig mylla. Nu är det slut med stress och jäkt och måsten. Äntligen är tiden inne för kontemplation, varma stickade tröjor, god konjak framför brasan och att sortera ljusa minnen i själens vackraste förvaringsburkar med nostalgiska lockmotiv. Växtligheten dör inte, den bara stannar upp för en stund för att ge oss tid att komma ikapp. Samtidigt ligger där hela odlingssäsongen framför en som ett oskrivet ark. Nu mer än någonsin har man chansen att få drömma och planera inför nästa fantastiska trädgårdsår…
Blablabla, yada yada und so weiter i all evinnerlighet… AMEN!

Det var någonting sånt här vi hade velat skriva och visa bilder som den här:


Solens strålar silar in på bladguldet på skogsstigen på Åsen

…och den här:


Den vingade benveden brinner som aldrig annars under året

…och den här:


Morgonens frost nafsar de vackra bladen
hos Kashmirrönnen

Men så kom den då – den första snön. Delar av det fördömda lappmöglet ligger för övrigt fortfarande kvar och allt annat är bara murr och slask och förbannad märgbitande kyla. I helsike att vi tänker skriva något jolmigt puttinuttigt pjåsk om den här vidriga tiden på den här gudsförgätna platsen. Nu dj*lar drar vi upp bopålarna och flyttar söderut. Livet är för kort för att spilla på det här. Fjärde budet, far åt fanders! Här ska banne mig inte hedras några förfäder! Det är ERT dj*vla FEL att vi bor i ett land där nattfrost är vardagsmat nio månader om året och solen lyser med sin frånvaro i sex. Där här är f*n är inte mänskligt – vi är för i helv*te inga myskoxar heller!!! *#¤5%***!!!§§§§&&#¤…

14 kommentarer:

 1. Puhhh...jag tänkte väl... efter att ha läst det första stycket undrade jag vad som hänt...men sen kände jag ju igen er ...; )
  /Janne

  SvaraRadera
 2. På vintern går grävlingen i ide, har jag läst. Alltid något!! /Ruben

  SvaraRadera
 3. Jo, Rolf är lite småpömsig redan. Han gillar inte heller den vidriga senhösten. Men honom har vi nästan försonats med. Nu är det andra terrorister som måste motas i grind. Snarast efter löning åker elstängslet upp. Nu är det krig!

  SvaraRadera
 4. Frid, broder, frid. Tänk på alla snöbolar ni snart kan krama och kasta på inkränktarna.

  SvaraRadera
 5. Pöh, de skulle inte ens rädas en snökanon.
  Camellia, det är intressant att se att du tror dig se minst en man bland Arboarkticerna. Slottsträdgårdsmästarn gör det nämligen inte. När han nyligen hade ett upprop för manliga bloggare, nonchalerade han vår anmälan bryskt. Han kanske inte tyckte att vi var TILLRÄCKLIGT manliga. Tror du han köper oss efter dagens våldförhärligande och svordomstryferade inlägg?
  :-)

  SvaraRadera
 6. Snö!!! Och man kan bläddra i frökataloger och njuta av alla rotsaker som odlats. Man kan ta på sig sina snyggaste vinterkläder och matcha snedbenan med svarta, tyska stövlar.

  SvaraRadera
 7. Myskoxar ? Kanske inte men kom ihåg att vi är vikingar, vi tåler allt !! Dessutom så kan jag nog säga, av egen erfarenhet, att det inte är många år du ska bo i syden innan du längtar efter härliga snörika vintrar. Då kommer du hem och firar jul och slänger dig i drivorna för att laga änglar, så det så, faktiskt !!

  SvaraRadera
 8. Ursäkta om vi tvivlar, Mia. Själva tycker vi att julen gör sig bäst på Madeira. Och vikingar? Det vete sjutton! Här i Norduppland har man aldrig kommit längre än till trattbägarkulturen, dvs man har just upptäckt jordbruket.

  SvaraRadera
 9. God kväll kära bloggkollegor!

  Aaaaaaahhh, det är så mycket att kommentera och så lite tid. Först och främst, Camellia, du framstår ju som en vän munk i jämförelse med det manliga inslagen från Arboarkticerna. Någon av dem borde väl ändå heta Albert eller Sebastian. Eller kanske Conny...

  I alla fall, i Tierp är det kallt. Ruggigt kallt. Det är ju ändå norduppland vi talar om. NORD. Här nere i civilisationen (mälardalen)känner vi inte till sådana kalla vindar, ogästvänliga vidder eller grymma vilddjur som kalasar på dyra, nyplanterade växter. Här sjunger fåglarna vackert och höstvarma vindar smeker våra kinder. (bortse från att jag är sjukt orolig för att jag ska köra utan vinterdäck imorgon bitti).

  Kära Arboarkticer, ge inte upp! (mitt nya mantra). Ni kan ju alltid förflytta er. Det kan väl inte vara så komplicerat att flytta på era växter? Det finns alltid plats bakom IP-only :D

  Marit

  SvaraRadera
 10. Storståtligt erbjudande kära Marit, dock lite motsägelsefullt. Vi väljer att lyssna till det där första Jonas Gardell-inspirerade budet (Ge inte upp, alltså). Trots allt var ju Uppsala varmast i Svealand igår, enligt SMHI, och Gävle var varmast i Norrland. Då kan det väl inte vara helt fel att bo mittemellan.
  Vägföret i Mälardalen ser dock inget vidare ut. Kraftig frostutfällning på E18 hela vägen mellan Apalle och Ullstämma ser vi på Vägverkets kameror. Ta det försiktigt är du bussig och hör gärna av dig när du kommer fram, så vi kan jobba utan oro idag.
  /Conbertian

  SvaraRadera
 11. Framme!

  Jag satt i bilen och lyssnade på halkvarningarna med förvåning. Vägen från Enköping in mot Stockholm var ren som aldrig förr. Däremot var det tydligen superhalt söder om Sth.

  /Marit

  SvaraRadera
 12. Duktig flicka!
  Skönt att höra. Sommardäck är ingen lek så här års. Lyckligtvis ska det visst bli varmare och regn nästa vecka.
  Överlev dagen - snart helg!

  SvaraRadera