söndag 4 oktober 2009

Château Arboarkticum 2009

Jaha, då var det dags att ikläda sig basker, tvärrandig tröja och kavla upp byxbenen till knäna. Tiden har kommit att bärga årets druvskörd och säkra förråden i vinkällaren: medan vi sjunger franska chansoner, gestikulerar vilt och röker illaluktande gaulois-cigaretter ska druvorna trampas till saft!

I år satsar vi på en frostnupen, smakintensiv och djupröd eiswein-inspirerad variant, gjord på ryska och baltiska druvor, med en gudomlig doft av italienska mandelskorpor härrörande från krossade druvkärnor. Tänk, nästan hela Europa samsas visst för ovanlighetens skull i dessa dyra droppar!


Zilga och Zukreybe i väntan på hösttrampet

Efter en hel dags fotarbete i vinkaret, under stoj och gamman, var saften trampad ur druvorna - och se! I år kommer resultatet att bli inte mindre än en (1) hela rötjut. Flaska alltså - inte tunna.

En smula skamset får vi till sist erkänna att vi faktiskt inte har trampat runt i druvbyttan. Precis som vanligt använde vår oromantiska men mycket praktiska råsaftcentrifug – men det var såklart enkom för att vädret inte lämpade sig för utomhusaktiviteter.

2 kommentarer:

  1. Har alltid trodd att vin som det inte finns för många flaskor av är de mest exclusiva, och lagrar ni sedan den i 100 år så är den säkert en svindyr sort.

    SvaraRadera
  2. Det blir exklusiva droppar... men säkert med smak av "guld" ; )
    /Janne

    SvaraRadera