fredag 23 oktober 2009

Blommig fredag: Madagaskars sköna läkeros

Det är hög tid att ge lite välförtjänt rampljus åt rosenskönan, Catharanthus roseus. För de flesta är väl detta främst en trevlig krukväxt. Lättskött är den också. Bara man bemödar sig med att toppa den någon gång om året betalar den tacksamt för friseringen med ett buskigt tätt växtsätt och en riklig blomning, vanligen i rosa, men även djupröda och vita varianter förekommer.


Rosenskönans sista dag i det fria för i år

Trots att den härrör från så tropiska platser som Madagaskar och Indien går det faktisk att odla rosensköna på friland i väl skyddade lägen i Sydsverige, men för de allra flesta av oss är det nog hög tid nu att ta in den igen för säsongen.


Rosenskönan har påstått undergörande medicinska egenskaper...

Men det är inte främst rosenskönans estetiska kvaliteter som gör att vi idag vill slå ett extra slag för den. Nej, det här kan faktiskt vara den viktigaste medicinalväxten mänskligheten hittills upptäckt. Alkaloider från denna växt har visat sig kunna bota två av de mest dödliga cancerformerna och gör det idag möjligt för 80 procent av alla barn med leukemi att bli friska. Dessutom är te bryggt på rosensköna en av det mest effektiva boten som finns mot vissa typer av diabetes. Slå det ni, vitlök, chisandra och alla ni andra!


...vilka har visat sig hålla för en närmare vetenskaplig granskning

Läs fler bidrag till Blommig fredag hos Katarina på Roses and Stuff.

8 kommentarer:

 1. Det hade jag (förstås och som vanligt hos er) ingen aning om. Fantastiskt vad mycket det finns att kunna. Vilken växt! Ja, det är väl så att all bot faktiskt finns och det i naturen. Ha det gott i helgen!

  SvaraRadera
 2. Kul med lite mer info, tackar. Din makrobild är störtskön :-)

  SvaraRadera
 3. Beautiful! The pink and green compliments zing in your photos. Your macro portraits are stunning. Carol

  SvaraRadera
 4. Och jag som alltid har trott att jag håller mig ajour med det mesta inom hälsobranschen...men det här hade jag ingen aning om. Så otroligt intressant!

  SvaraRadera
 5. Na so was!! Mera kunnskap inom hälsa, naturen är otrolig, vacker också, och blickarna föres in i dens outgrunnliga mitt :)

  SvaraRadera
 6. Det här var en nyhet för mig också - snacka om naturens under! Och vacker är den ju också....

  SvaraRadera
 7. Härliga närbilder på den färgglada blomman!//Eva

  SvaraRadera
 8. Intressant läsning med fina foton!
  Trevlig Helg!
  hälsn
  AnnA

  SvaraRadera