fredag 9 oktober 2009

Blommig fredag: Innepremiär

Efter förra veckans isande höstfrost har de senaste dagarna känts mer acceptabla med tidvis mer brittsommarlikt ljumma vindar. Men detta ändrar inte mycket. Det är bara att konstatera att hortensiorna utanför salsfönstret sjunger på sista versen och att örtlandens tappra stjärnor och klockor börjar se bra luggslitna ut. Måhända kan det fortfarande dyka upp någon enstaka potentiell fredagsblomma ytterligare utomhus i år, men idag kan vi helt enkelt inte låta bli att begå premiär för inomhussäsongen. Skälet ser ni här:


Romantisk och frikostigt utsmyckad som ett verk av Giuseppe Verdi

Doritaenopsis Aida, som hon heter, är egentligen ingen märkvärdig orkidé. Det är en vanlig småblommig sort vars främsta merit annars brukar sägas vara att hon gärna ger förgreningar och keikis. Det sistnämnda kan vi intyga. Vi har redan tagit tillvara på två småsyskon till henne. Men som Aida blommar just nu har hon aldrig förut mäktat. Måhända är hemligheten alla operaarior som Dennis sjungit för henne hela sommaren.


Frivol som en faraodotter

Läs fler bidrag till Blommig fredag hos Katarina på Roses and Stuff.

17 kommentarer:

 1. Riktigt läckert! Mina orkidéer har alla stått utomhus i sommar, och nu är de fulla med knoppar. Men någon riktigt så här fin har jag inte.
  Härligt att se.
  Eva

  SvaraRadera
 2. Åh, det var en fin, och för mej ny orkide`! Verkar nästa som den är lite lavendelblå..härligt..den hamnar överst på min önskelista!! Ha en fin blommig inomhushelg//Eva

  SvaraRadera
 3. Ajaj den gick inte av för hackor :-) Så läcker, de är ju så tacksamma blommor! Blommar ju hur länge som helst.

  Ha en trevlig kväll/ Tyra
  VÄXTHUS O POTAGER

  SvaraRadera
 4. Mycket vacker orkidée, och mycket blommor!
  Jag har också haft en hel del av mina orkidéer utomhus i somras(hängandes i äppleträna)så jag förväntar mig ett hejdundrande blommande.
  Trevlig Helg!
  hälsn AnnA
  PS1 Vad söt Dennis var! DS

  SvaraRadera
 5. Eva och Eva, jovisst är den åt det lavendelblå hållet och visst blommar den länge, särskilt nu när det blivit kallare inomhus. Vi har nog inte mer än 16 plusgrader i salen nu innan vi kopplar på elementen (vi får stödelda lite i kaminen när vi sitter där just nu).
  Däremot Tyra, har vi dåliga erfarenheter av att ha våra orkidéer hängades utomhus på sommaren. Visst blir de fulla av knopp, men även av ohyra som är hart när omöjlig att få bort.

  SvaraRadera
 6. Du är inte så tokig själv heller AnnA, hälsar Dennis. Hoppas du har mer tur med dina äppelträdsorkidéer än vad vi haft (se ovan).

  SvaraRadera
 7. Underbart vackert! Verkligen! Fast jag inte är något orkidefan! Ha en skön helg!

  SvaraRadera
 8. Som sagt... det är dags att börja njuta av inomhusblommorna nu. Er orkidé är superfin.

  SvaraRadera
 9. Det var ju trevligt att ni haft britsommar där. Här, i självaste britt-landet har vi minnsann bara våta minnen därav. Orkidéer är så delikata att de viker ihop sig och springer och gömmer sig om jag kommer i närheten. Jag får vara glad att de finns på bild. FIn blå!

  SvaraRadera
 10. Nu förstår jag varför mina orkideer nästan inte blommar och helst ser ut att vilja avlida - jag sjunger som en kråka ...

  SvaraRadera
 11. Mia: :-D

  Men knepet med orkideer är i själva verket mycket enklare än så: sluta vattna!!!!

  (Eller åtminstone inte oftare än var 10:e dag, och inga mängder... )

  SvaraRadera
 12. It is a lovely colour - how fortunate that it produces keikis so easily. Orchids are such good value when they bloom as the flowers last for ages.

  SvaraRadera
 13. Stunning orchid... I love the color and shape of it. Nice to be looking out towards your garden.

  SvaraRadera
 14. I love that lavender color. Beautiful orchid.

  SvaraRadera
 15. Jag älskar orkidéer och den du visar är så underbar. Vilken blomning och jag har nog inte sett den tidigare. Nu ska jag skriva ner namnet för en sådan skulle jag gärna vilja ha i mitt fönster. Dennis måste ha en silkeslen stämma.
  I helgen tjatat jag på alla bloggare att stödja min insamling i Rosa Bandet. Länkar finns på bloggen. Ha en skön helg /Margareta

  SvaraRadera
 16. Visst inte att det finns blå orkidéer - så vacker!

  SvaraRadera