onsdag 21 oktober 2009

Fruktstund

Arboarkticerna är som vi ofta bedyrat inga fruktälskare, men just så här års finns det faktiskt ett antal frostnupna bär som till och med vi kan fördra.

Rönnbär är naturligtvis en sådan sort som kräver en rejäl köldknäpp för att riktigt komma till sin rätt. När väl detta är avklarat duger bären med fördel till det mesta. Själva gör vi dock främst en trevlig viltgelé och en pikant halloweensnaps, båda lika utpräglat orangea.


Kall vinter på gång?

En mindre känd fruktbuske, som förvisso tycks ha ökat i popularitet de senaste åren, är den amerikanska svartaronian. Hit till trakten har dock fortfarande inte ryktet om de frostbehandlade bärens förträfflighet spritt sig, varför vi ännu får ha dem ifred från Kolis och hans kompisar. Aroniabären blir efter köldbehandlingen riktig god saft och nästan ännu bättre frukostsylt till scones och clotted cream.


Inte bara goda och nyttiga, en fröjd för ögat också

Lite mer överraskande är kanske att det är först nu som vi föredrar att kalasa på våra smultron. Av någon anledning, om det är smultronsorten eller oss det är fel på vet vi inte, så smakar våra smultron absolut ingenting förrän strax innan permafrosten lägrar sig. Då plockar vi så många smultron vi hittar och lägger dem i en tom halvflaska. Denna fylles därpå till brädden med batavia-arrak (numera bara i beställningssortimentet). Behöver vi berätta att denna gudomliga smultronpunsch är en uppskattad gåbortpresent?


Arboarkiskt smulton – nu bättre än någonsin

6 kommentarer:

 1. Det var märkliga smultron. Själv har jag vita som smakar gudomligt. Annars väntar jag på Sidensvansarna att berusa sig på rönnbären.

  SvaraRadera
 2. Jo, det är sant. De vita glömde vi ju att berätta om. De går ju att äta redan under sommaren, fast gudomligt vet vi inte riktigt... Men så är det ju det där med oss och frukt...
  Sidensvansarna brukar göra en blixtvisit här också, men det är inte varje år man hinner se dem. Trist, tjusiga fåglar, men med ett bedrövligt bordsskick!

  SvaraRadera
 3. Med så fantastiska gåbortspresenter får ni mer än gärna går bort er hemma hos mig... ; )
  /Janne

  SvaraRadera
 4. Törs man gissa att du bor i närheten av Blaxsta? I sådana fall förvillar vi oss gärna till dina hemtrakter. :D

  SvaraRadera
 5. Det var en ganska bra gissning.... ; )
  Har dock aldrig varit där. Hör av er om ni är ute på "förvillning"...: )
  /Janne

  SvaraRadera
 6. Mycket gärna! :-D
  Vi kanske kan avslöja att vi hamnade i Norduppland efter att ha förlorat en budgivning i Vadsbro. Annars hade vi kanske varit grannar.

  SvaraRadera