torsdag 14 oktober 2010

Sporrade blad och knoppar

Vi kom just på att vi ju glömt att berätta om vår Tetracentron sinense. Den har ännu inget riktigt svenskt namn, ja faktum är att den knappt ens testats på friland här. Ett av dess engelska namn är i alla fall spur-leaf så det är detta vi av praktiska skäl norpat och direktöversatt till sporrblad.

Sporrbladets hjärtformade blad med tydlig spets

Som ni redan anar är det ingen alldeles vanlig trädplanta vi snackar om. Sporrbladet, ett upp till 20 meter högt träd, som endast växer på mycket hög höjd i västra Kina, Nepal och norra Burma, är helt ensam i sin familj och enligt vissa även ensam i sitt släkte. Andra menar att den i alla fall är någorlunda besläktad med en annan kinesisk knasboll – hjulträdet Trochodendron araloides, som vi ju berättat om tidigare. Ingen har dock frågat hur hjulträdet ställer sig till det påståendet.

Mycket lite är känt om sporrbladet, till exempel käbblar experterna fortfarande om trädet är att betrakta som vintergrönt eller inte. Hos oss lär det definitivt inte vara det och frågan är om det ens kommer att överleva sin första vinter där vi planterat ut det i Sydrabatten. Vi ska därför inte uppehålla er läsare någon längre stund. Dock måste vi be er att ta en titt på trädets märkliga knoppar. Att den tydligt spetsiga bladformen gett upphov till namnet spur-leaf är begripligt. Men vad ska man då säga om de här sporrlikande knopparna? Även om de kanske inte direkt platsar i vår tävling Knopptoppen måste vi medge att vi då aldrig sett några liknande.

AHS - Arboarkticum Hotspurs

4 kommentarer:

 1. Om växten någonsin får ett svenskt namn borde väl 'sporr' eller 'sporre' åtminstone få ingå i namnet?

  SvaraRadera
 2. Har också planterat ut det i sydvästra Värmland (zon 3-4)...
  Ulf B.

  SvaraRadera
 3. Då kan vi glädja dig Ulf med att vårt sporrblad fortfarande mår bra trots tre tuffa vintrar.
  De har väl inte direkt ränt i höjden men fryser heller inte tillbaka.

  SvaraRadera