måndag 4 oktober 2010

Den vår de svage kallar höst, del 2: Schersminrosen

För ungefär ett år sedan skrev vi ett inlägg med samma rubrik som den här, den gången om en galen viol som aldrig ville sluta blomma. Nu har vi fått anledning att återanvända det här googlingsintensiva rubrikcitatet!

Idag vill vi nämligen presentera en ovanligt vacker liten växt som verkligen levt upp till alla våra zonknäckarförväntningar: den är inte bara högst levnadsduglig i zon 4, trots att litteraturen anger zon 2 som maxgräns - den är även helt galen och knäpp!

Den kinesiska schersminrosen, Rhodotypos scandens, finns i sällsynta fall att få tag på i välsorterade plantskolor, men vi köpte vår som en decimeterhög liten stickling på en plantmarknad förra sommaren. Vi hade inte några jätteförväntningar på att den skulle direkt sprudla av glädje efter den förra rekordlånga vintern, men, minsann! Ingen tillbakafrysning alls syntes på det lilla skottet när våren till slut anlände, och under sommaren har plantan skjutit nya kraftiga skott med vackra, ljusgröna blad i en rasande takt. Nu är den redan närmare en halvmeter hög.

Man kunde nästan ha nöjt sig enbart med de vackra bladen...

I helgen upptäckte vi att vår lilla schersminros minsann också lagt sig till med en underbar liten blomma, som tydligt visar hur växten fått sitt namn: visst ser den ut som en perfekt korsning av en ros- och en schersminblomma?

...om det inte vore för att blomman är helt enastående förtjusande!

Och knäppigheten då, hur kommer den in i bilden? Jo, efter lite snabb googling har vi lärt oss att schersminrosen blommar i maj. I maj. På våren alltså. Inte i oktober. Vi håller tummarna för att vår lilla schersminros inte beter sig såhär efter att ha blivit kroniskt vinterchockskadad, utan bara för att den bara är lite lagom arboarktiskt originell och inte har lust att vara så förutsägbar.

6 kommentarer:

 1. Ni slutar aldrig att överraska med dessa rariteter. Den blomman var helt, helt förtjusande, bedårande - en riktig raring!
  Doftar den? Ros? Schersmin?

  SvaraRadera
 2. Vi kunde inte känna någon doft från den, märkligt nog, för visst ser den ut att lukta gott? Men det var en rejäl blåst i söndags när vi tittade på blomman - kanske doftar den mer en ljum försommarkväll...

  SvaraRadera
 3. Vilken trevlig liten kines! Gillar blommor med fyra kronblad, det ser liksom så prydligt och välordnat ut. Jag har en kines med blå blommor som har likadan form på blommorna. Den heter något med lund-, men skylten har naturligtvis blivit uppslukad av jorden. Lundsköna? Kan det låta bekant?

  SvaraRadera
 4. Lundsköna låter bekant, men det är inget vi har. Bildgooglar - och kommer fram till att det är en alldeles underbar liten växt som måste införskaffas skyndsamt! :-D

  Dessutom tycker vi också om välordnade växter. Vi har så mycket stökiga plantor, så en och annan ordningsman/kvinna i klassen behövs definitivt!

  SvaraRadera
 5. Lunddocka tror jag att den är, Glaucidium palmatum. Finns både lilablå och vit.

  SvaraRadera
 6. Min har gått till komposten, för barnbarnens skull, den var mycket giftig i alla växtdelar.

  SvaraRadera