torsdag 7 oktober 2010

Trevlig knöl? Hmmm...

Vi fick oss tillsänt ett klipp från Dagens Nyheter, från en uppmärksam och sunt skeptisk läsare som mindes vår recension av årets lågvattenmärke i potatislandet, den lungmosliknande skotska Highland Burgundy Red. Artikeln beskriver en nyhet på potatismarknaden, en potatisarnas "superhjälte" med täcknamnet "Purple Majesty".

Låter inte detta klart skumt? En potatis med lila fruktkött, som dessutom marknadsförs i Skottland? Läs artikeln här nedan, som visserligen innehåller en del intressanta fakta, men framför allt får oss rynka pannan av djup misstänksamhet och fasa inför tanken på att detta skulle kunna vara en släkting till lungmospotatisen, som någon ovanligt framgångsrik marknadsförare satt klorna i!

Inte för vi skulle rata superhjälteknölen om vi skulle få  möjlighet att lägga vantarna på några sättpotatisar. Erfarenheten säger oss att när arboarkticer köper sättpotatis är det marknadskrafterna som styr, inte förnuftet.

************

Ur gårdagens nätupplaga av Dagens Nyheter:

En trevlig knöl
Den presenteras som en riktig superhjälte – en näringsrikare, godare och hälsosammare knöl än vad världen tidigare skådat. Potatisen som presenteras i Skottland och börjar säljas på onsdagen är lila till färgen och heter ”The purple majesty”.

Vad sägs om lila chips till fredagskvällen, eller purpurfärgad mos till strömmingen? Ja, det kan i alla fall bli fallet om potatissorten ”The purple majesty” slår rot hos världens potatisodlare.

Företaget, som odlat fram 400 ton i Skottland för kommersiell försäljning i första hand i Storbritannien, utlovar i alla fall en kartoffel som inte bara skyddar mot hjärtinfarkt, utan som också kan revolutionera måltiderna. Och inte minst sätta lite färg på nationalrätten ”fish & chips”.

Hemligheten med potatisen är egentligen inte särskilt ny, utan handlar om den blåvioletta färg, som kommer från färgpigmentet malvidin, som ska fungera på samma sätt som antioxidanter. Och, enligt företaget innehåller den lila lilla rotfrukten upp till tio gånger mer hälsosamma antioxidanter jämfört med den vanliga vita släktingen. Färgämnet är också känt sedan tidigare och har sin motsvarighet i den svenska potatissorten ”blå Kongo”.

För Storbritannien har den nya rotfrukten blivit en het potatis och Gillian Kynoch, tidigare minister i skotska regeringen, som nu är chef för potatisföretaget framhöll under onsdagen att potatisen är lika mångsidig som den vanliga potatisen, skriver skotska tidningen The Herald.

– Det är fråga om en riktig superhjälte, en näringsrik liten smällare som dessutom smakar som en delikatess, säger Gillian Kynoch.

Det eftertraktade blåvioletta färgämnet finns för övrigt inte bara i potatis, utan finns också i blå druvor, blåbär och rödkål.

Potatisen har urprungligen tagits fram i USA, men den första odlingen och försäljningen sker i Storbritannien.

3 kommentarer:

 1. Oj, om ni bara visste vad jag fnissade när jag kom till er idag!!! Monsieur C ringde mig i bilen i morse när vi båda miljöovänligt i varsin bil färdades till staden. Han var helt till sig av ett inslag på radion om en ny superpotatis. Han var bara tvungen att berätta för mig och var dessutom redan i full gång med att försöka lista ut var vi kan få tag i utsäde!!! Och så är detta bland det första jag läser bland bloggarna idag!!! Om ni känner er som slavar under marknadskrafterna så kan jag konstatera att ni är i gott sällskap;)

  SvaraRadera
 2. Jasså är potatisen redan i radio också! Jamen då KAN den väl inte vara dålig, väl? :-D

  Ja, vi odlare är nog rätt tacksamma att attackera med marknadsföring ;-) Ska bli roligt att se om vi får tag på knöldyrgriparna.

  SvaraRadera
 3. Tipsa mig om ni får tag i! Jag lovar att tipsa er om jag får tag i;)

  Snygg kastanjeknopp i dagens inlägg:)
  Ha en go' helg,
  Charlotta

  SvaraRadera