onsdag 13 oktober 2010

Kejserlig moder?

För några dagar sedan, innan den där (näst intill onämnbara) kylan slog ned i rabatterna, blommade vår nättidlösa så här vackert:

Ännu ett hot mot friden i Arboarkticum

Vi tänker inte älta den sorgliga syn som man nu möter i rabatten, efter frostnätternas intåg. I stället filosoferar vi en smula över nättidlösans latinska namn, Colchicum x agrippinum.

Agrippinum? Vad kan nu det betyda och implicera för egenskaper hos den här tjusiga blomman? Vi slår upp Agrippina, och lär oss att det fanns en äldre och en yngre Agrippina i det forna Romarriket. Ryktbara har de blivit för att den ena var moder till kejsar Nero och den andra till kejsar Caligula. Åhå. Hm. Ville vi egentligen veta det här? Betyder detta namnmässiga släktskap att vi nu ska vara nervösa för att lilla tant Agrippinum ska börja producera kejserliga, tyranniska små-lökar med smak för frosseri och våld???

Vi har sagt det förr, och säger det igen: I Arboarkticum kan faktiskt nästan vad som helst hända.

1 kommentar:

  1. DVD-tips för den som är intresserad av Agrippinor och andra romerska intrigmakare och giftmördare: I Claudius, BBC-serie från 80-talet. Finns som box med alla avsnitt, och med Derek Jacoby i sitt livs roll som romersk kejsare.
    Funkar också som inspiration för den som eventuellt planerar en resa till Rom som lite angenäm verklighetsflykt.
    Och lilla tant Agrippinum är nog inte att leka med.Akta er!

    SvaraRadera