tisdag 26 oktober 2010

Mer toppknoppar

Då har det blivit dags att presentera ett par kandidater till årets Toppknopp igen. De tävlande som vi hittills avhandlat i år (kandidat 1 och kandidat 2) kanske inte är några direkta dussinväxter. Men sådana är också varmt välkomna och här kommer nu två slika.

Först ut är vanligt gement ullvide, Salix lanata, som ju växer vilt på många platser i landet. Ändå kan man inte låta bli att tycka att dess oprortionerligt stora, håriga knoppar är bland de maffigaste man kan se just nu.

Kandidat nummer 3 - Ullvide

Men nu hördes plötsligt ett väldigt knorrande från Pinetet. Varför ska alla Knopptoppskandidater jämt nödvändigtvis bara vara lövträd? undrar en dyster och kränkt barrförsamling.

Tja, Det har vi väl aldrig sagt. Det har bara fallit sig så. Men visst. Okej då! Årets fjärde kandidat blir den första någonsin från barrvärlden. Inte heller han någon direkt raritet. Detta är en vanlig, snabbväxande, ofta förtalad blågran, Picea pungens 'Glauca'. Närmare bestämt Blåman - en glad gamäng och kanalje som vi planterat på Ängen för att snabbt få ett effektivt vindskydd (och för att på sikt ge våra gnälliga grannar en obehaglig överraskning). Fortfarande är han dock inte högre än att det går att fotografera själva grantoppen. Därför passar vi på nu. Take it Blåman, Take it! Inte helt oäven om vi får säga det själva.

Kandidat nummer 4 - blågranen Blåman

Och därmed är årets samtliga fyra kandidater presenterade. Glöm nu inte att gå in på bloggen och rösta på din favorit från och med måndag. Tävlingen pågår under hela november. 

3 kommentarer:

 1. Kandidat 3 ser ut som en kiwi, och 4 som en kronärtskocka. Ser man vad man vill se, eller;)

  SvaraRadera
 2. Du har bara delvis rätt.
  Själva vill vi att det alltid ska se ut som på sommaren - och det gör det ju inte... :-/

  SvaraRadera
 3. Ulligt, mulligt och gulligt!
  Min knoppröst får Ullvidet.
  Ha en mysig kväll!

  SvaraRadera