onsdag 10 mars 2010

Vinterrekord

Dags igen för en drapa om det usla klimatet i Norduppland. Det har varit kallt i vinter – rekordkallt. Aldrig tidigare under våra åtta vintrar här har vi upplevt att kvicksilvret gått ner till -28,9 grader Celsius. Det enda som håller humöret uppe en smula är att det varit ännu kallare på platser som lite malligt brukar utge sig för att vara mer beboeliga. Enköping har t.ex haft -31 och Uppsala -33 grader.

Även vinterns snömängd är ett rekord. Aldrig under vår regim har plogvallarna tornat upp sig som i år. Den här snöhögen på uppfarten mäter drygt 3,5 meter i höjd:

Det lär väl ta ett tag för den här högen att smälta?

Nå, utöver att det är svårt att vistas utomhus och att vi lär få en plogräkning i paritet med BNP i en liten bananrepublik framåt försommaren så är väl egentligen inte själva snön av ondo, eller…? Nej, tvärtom skyddar snön våra kinkiga exoter från den värsta kylan och försvårar också högst avsevärt för Iddi att ta sig fram. Nu tvingas det vidriga kreaturet hålla sig till plommonträd och syrener och annat gement som han når från den plogade vägen.

Den meterhöga snön skyddar effektivt.
Det här är vet vi faktiskt inte ens vem det är.

Men tro för all del inte att allt är frid och fröjd för det. Efter de senaste vintrarnas mycket modesta snödjup tog vi i år det säkra före det osäkra. Då en av våra kinkigaste vänner, apträdet Gapis, påstås ogilla kyla och kalla vindar starkt beslöt vi att låta honom bo denna första utomhusvinter lite mer skyddat i sitt lilla glashus, vilket ni kanske känner igen sedan i våras. Det var fel taktik – helt fel! Hade vi i stället låtit naturen haft sin gilla gång hade Gapis skyddats lika fint som den okända lignosen på förra bilden. Nu ser den stackars blåfrusna araucarian ut på det här viset och han är fly förbannad och svär värre än hela IFK Norrköpings supporterklubb.

Trots den brunlila tonen behöver det inte vara kört.
Gapis var inte så snygg när vi köpte honom heller.

9 kommentarer:

 1. Jasså, ni vågar ha apis utomhus, jag tog in makens exemplar...vet ej direkt om det var någon höjdare...ser ut att vara mer grå i barr/blad (vad är det egenligen?)än gröna som de ska va, de är dock lika taggiga...
  Får se om det tar sig igen?!
  Ullis

  SvaraRadera
 2. Nej, Apis bor fortfarande inomhus, det är Gapis som fått flytta ut. (läs mer i länkarna i texten ovan).
  Märkligt det du säger om makens träd. Inomhus har vi aldrig haft några problem med missfärgade barr (barren syns bättre på andra araucarior), men där ser man. Hoppas han tillfrisknar - håller det inte alls för otroligt. Brödgranar är tuffare än vad som sägs.

  SvaraRadera
 3. Får hoppas att han kommer sig när han återfår friheten... även huliganer tappar lätt sin färg när de hamnar i fängelse!
  Ha´t himla gôrgôtt
  Nina

  SvaraRadera
 4. Dåså - släpp fångarne loss, det är vår!!!

  SvaraRadera
 5. Ibland är jag glad att mina föräldrar flyttade från Enköping till Skåne när jag var liten (6 mån). Som när det blir -31. Hoppas apträdet hämtar sig.
  Eva

  SvaraRadera
 6. Vi är också glada att dina föräldrar flyttade. Tänk om du hade talat som Totte Wallin!
  ;-D
  Vi tror faktisk att Gapis klarar sig, men osvuret är bäst.

  SvaraRadera
 7. Oj oj hur skall det gå med apträdet???
  Stackaren..
  Så kallt... hua mig.
  Tur jag bor i Skåne.
  Här smälter det sakta alldeles för sakta.
  Ha det gott
  annika

  SvaraRadera
 8. Jag tror inte det är kylan, utan den taskiga utsikten som gjort honom lite smådeppig. Vem som helst kan bli blek i synen av att ha panoramafönster men ändå behöva stirra in i en meter snö och inget annat i flera månader.

  SvaraRadera
 9. Tror du har alldeles rätt, Camellia.
  Vi ska ge honom något uppiggande.
  Profetsalvia kanske?
  ;-)

  SvaraRadera