onsdag 24 mars 2010

Egna frön och andras… utsäde?

Att ta tillvara frön från egna plantor är en ganska ny syssla hos oss, särskilt frön från blommande perenner. Det tog lite tid innan intresset för den aktiviteten så att säga grodde i vårt medvetande. I takt med att allt ovanligare växter anförskaffades slog dock tanken rot ordentligt, och i höstas samlade vi in en hel del frön, med avsikt att ha i reserv om svåranförskaffade plantor skulle stryka med, och naturligtvis även för att få flera exemplar av omtyckta favoriter.

Nu gror det på fönsterbrädan, och det är bara att erkänna: egna frön är så mycket mer välartade än andras! Visst är det alltid roligt när frösådder tar sig, men hjärtat sväller faktiskt lite extra när ursprunget kan härledas till föräldrar rotade i den arboarktiska myllan.

Framtiden utstakad: Lundsberg, Handels
och sedan VD för börsnoterat företag

Håll till exempel med om att detta är en alldeles ovanligt välartad liten avkomma till den kinesiska klockvivan??? Vi har naturligtvis, som de ansvarstagande målsmän vi är, redan placerat henne i bostadskö.

12 kommentarer:

 1. Det är med sina egna insamlade frön som i talesättet;
  mina barn och andras ungar...
  naturligtvis är de bäst...både barn och frön hihi
  Förstår att ni redan ställt henne i kö...annars kanske det inte finns rum för henne när hon vuxit upp och det vore ju onekligen mycket tråkigt för en sådan ljuvlig raring!
  ullis

  SvaraRadera
 2. Å, så duktiga ni är! Och vilken framtid ni har utsett för avkomman! Det måste kännas skönt att redan ha er försörjning tryggad på gamla dar. Och med kinesisk bakgrund lär hon ha ett bra avstamp för en internationell superkarriär. Man kan bara önska lycka till.

  SvaraRadera
 3. Men, men precis sådär ser ju ett av mina busfröer ut...undrar om det är kinesiska klockvivor jag har fått från en av busarna på odla tro?

  Det där med fröinsamling kanske man borde börja med, jag har ju massor av både planterade och vilda växter i min trädgård. Onekligen måste det kännas otroligt roligt att driva upp en ättling från den egna trädgården.

  SvaraRadera
 4. God kväll kära bloggvänner!

  Ni verkar ju ha ypperlig hand om växande livsformer. Kan jag skicka tonårstelningarna på kollo till er?

  Marit, förhoppningsfull tonårsförälder...:D

  SvaraRadera
 5. Japp Tant Grön, du genomskådar oss - våra omsorger är naturligvis helt och hållet av självisk karaktär, för att se till att bli återgäldade i rik mängd på vår ålderdom.

  Och Marit, försök inte. Vi har pratat om det här förut. Tänk själv - vad skulle Rolf säga om stökiga tonårshuliganer som stör hans canastakvällar och konjaksstunder framför brasan??

  SvaraRadera
 6. Jag tänkte nog mer på Barbro. Hon har erfarenhet av stora barnkullar och ett par tonåringar mer eller mindre kan ju inte spela någon roll. Och betänk (finfint ord) vilken nytta dessa telningar kan göra när det gäller ogräsrensning. Team Barbro! Tjoho!

  Marit

  SvaraRadera
 7. Men Marit!!! Nu blir vi chockerade. Tycker du verkligen att den lösaktiga Barbro är en god förebild för dina ögonstenar???

  SvaraRadera
 8. Absolut, tonårstelningarna är två små hemmakatter som behöver vilda influenser för att hitta rätt balans i livet. Här hemma händer ingenting. Idag gick vi loss på ett kuvert med 24 egenhändigt hopvikta fröpåsar med latinska namn som anlände idag. Det är till att ha ett spännande liv må jag säga...

  Marit

  SvaraRadera
 9. Jasså kattor, jamen skicka hit dem då. Barbro älskar små kissemissar men inflikar att såsen kan vara nog så viktig!

  SvaraRadera
 10. haha, men då kommer vi till kärnpunkten. Är det poste restante till valfri stad med postkontor som gäller för leverans eller torget i Tierp?

  SvaraRadera
 11. Kissemissarna är välkomna på följande adress:
  Poste Restante
  Majken och Inge Vidare
  Ouagadougou 12
  12345
  Burkina Faso

  SvaraRadera
 12. Tror jag det, sträck på sig! Härnäst blir det väl ett gäng nya träd, kan jag tro.

  SvaraRadera