tisdag 16 mars 2010

Audiens hos Lady De Perle

Saknade och efterlängtade vårblommor i all ära, men frågan är om inte det här är nästan det vackraste somliga arboarktiker vet: en ädel Paphiopedilum-knopp som mycket nobelt böjer sitt ädla huvud inför vårsolen, bakom sin styva brokadmönstrade blad-krage.

Blått blod och en klädsam mustasch

Damen vi presenterar är lady Paphiopedilum delenatii x primulinum ’De Perle’. Ni fattar att vi knappast har att göra med vem som helst här?

Denna lätt skäggiga dam är en i den handfull Paphiopedilum-sorter som vårdas i Arboarkticum och vänskapligt, men en smula vanvördigt, till vardags kallas för Paffarna. Hon skiljer sig från sina övriga vänner med hjälp av blommans rosaskimrande färgtoning. Vi tror faktiskt att hon använder en smula foundation – men det må vara hänt. Är man en riktig lady i strålkastarnas sken vill det ju till att ens yttre motsvarar förväntningarna.

8 kommentarer:

 1. Jag niger djupt och tackar för presentationen:)

  Rebecca

  SvaraRadera
 2. Bugar mig också, vansinnigt snygg bild dessutom!

  SvaraRadera
 3. Vilken ära att få stifta bekantskap med en sådan ädel adelsdam.
  Ser fram emot att få följa hennes vidare färd genom livet!

  SvaraRadera
 4. Jag krälar i gruset.... speciellt efter att ha tagit en snabb titt i släktgalleriet...
  http://www.enlightenedorchids.com/PaphGallery.htm
  Anhåller vördsamt om min hälsning till den nobla damen
  Nina

  SvaraRadera
 5. Det var värst vad ni alla fjäskade för den blåblodiga skäggiga damen!! Kan rapportera att hon rätat på halsen och numer kikar skelögt nedåt utmed den lätt krökta, smala näsan, mot den icke-fullt-så-blåblodiga omgivningen.

  SvaraRadera
 6. Det var värst vad alla är till sig. Ursäkta en helt ovetande, men paffar? Fattar inget. Vad är det för blomma? En orkidé? Är hopplöst dålig på inomhusväxter:(
  Ni undrade var jag har mina fikon. De bor frostfritt och oftast helt mörkt under vintern och står sedan ute under sommaren. Skulle vilja ha en vinterträdgår åt dem, då det blåser förskräckligt här om somrarna. Ha det gott,
  Charlotta

  SvaraRadera
 7. En helt underbar bild på något jag måste erkänna att jag inte är säker på, men det lär väl vara någon slags orkide, eller?

  SvaraRadera
 8. Ber om ursäkt för slarvet med bestämningen av skäggiga damen! Japp, det är en orkidé - en av alla "toffel-orkideer". Sköter hon sig får hon kanske vara med på bild här framöver även i utslaget skick.

  SvaraRadera