söndag 7 mars 2010

Spirande favorit med missvisande namn

Japp, inte är det läge att vara kräsen en senvinter som denna. Inte hänger vi upp oss på att vi vid samma tidpunkt förra året minsann hade blommande snödroppar, eller att vintergäcken för två år sedan slog ut i mitten av februari. Men inte gnäller vi inte. Nähääädå! I stället gläds vi åt att vi nu funnit livstecken även i vår till vid första (andra, tredje och även fjärde) anblicken djupt sovande trädgård.

Notera denna, med grotesk förstoring, högst synliga svällande knopp:

Sorbaria sorbifolia – Rönnspirea på G

Det är rönnspirean, som är så rörande otålig. Rönnspirean är för övrigt en oväntat trevlig vän i trädgården – inhandlad trots en djup skepsis mot allt som råkat benämnas ”spirea”. Den har, trots sitt något missvisande namn, visat sig vara mycket sympatisk: härdig, frodig, lättodlad och med en uppsjö oväntade färgeffekter vår, sommar och höst. Det påstås visserligen kunna vara en smula invasiv med rotskott, men det är knappast något som stör på den plats där vi planterat den.

Den lilla knopp som nu är synlig kommer, förhoppningsvis, om någon dryg månad, vara så här läcker:

Rönnspirea i färgsprakande vårkostym

Sommartid är rönnspirean frodigt ljusgrön, under sensommaren uppiffad med fjäderlätta vita blomvippor. På hösten blir bladverket i stället intensivt grönbrunrött. Tänk ändå, vilka trevliga hoppfulla bilder en enda liten knopp kan frammana!

Förmodligen finns fler lovande knoppar någonstans i Arboarkticum. Ganska säkert. Men vad vet vi om det – efter senaste blåsvädret har drivorna blåst ihop till meterhöga snödyner som skulle kräva lårhöga stövlar, ishackor och skidglasögon för att forcera.

Men inte klagar vi inte. Bah.

6 kommentarer:

 1. Finns det något mer hoppingivande än knoppar, och där har du en fet en! Våren står och stampar backstage, snön blott en kuliss! Nåja, kanske överdriver jag en aning, men ett gott tecken är det, knoppen. Snön, ja, kanske har den iallafall fungerat som ett rejält duntäcke över alla dina exoter, och de 1300 örterna (om jag mins rätt)...

  SvaraRadera
 2. Ja nog är det täcke allt!
  Just nu ligger snön meterdjup.
  Skydd mot kylan? Visst, men det bästa är att rådjuren inte klarar av att ta sig fram. Tyvärr inte vi heller...

  SvaraRadera
 3. Den har en fräck vårkostym, rönnspirean. Undrar just hur länge det dröjer innan man får dra på sig vårkostymen. Understället börjar bli väl inbott nu:)

  trevlig söndag

  Rebecca

  SvaraRadera
 4. Rönnspirea? Intressant. Ska genast läsa på. Låter som en trevlig växt.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 5. Låter som en bra buske o plantera nere i sydvästra hörnet av tomten.... där vore det väldigt bra om det kunde sprida sig en buske i den höjden ;-) o bilda ett buskage med vackra höstfärger.... mums!
  Idag har solen nog gett näsan lite färg ;-)
  Ha´t himla gôrgôtt
  Nina

  SvaraRadera
 6. Ingen klagan här heller. All i Skåne utom jag har snödroppar.
  Men som sagt jag klagar inte.
  Idag fick jag städat hela huset men puh vad trött jag blev.
  Imorgon blir det jätte varmt... +2 eller så
  Ha det gott och håll ut
  Annika

  SvaraRadera