onsdag 3 mars 2010

Skattkammaren

Det är emellertid inte bara frånvaron av trädgårdens grönska som ger en svårartad abstinens så här års. Delar av våra medvetanden längtar redan till den friska hösten, trots att det inte ens hunnit bli vår. Så starkt är under stundom vårt behov av att fly ut i skogen och fylla svampkorgarna med riskor, tickor, kremlor och kantareller. Som den minnesgoda läsaren vet älskar arboarkticerna svamp i de flesta former.

Sett ur det perspektivet är mars en usel månad, möjligen, jämte februari, den allra sämsta på hela året. Snöfattiga vintrar har vi faktiskt funnit goda svampar ända in i januari och redan i april kan murklor och andra vårprimörer dyka upp under gynnsamma år. Men mars – nix, njet, nada!

För att mildra vår rastlöshet flyr vi i detta fall inte in i något fotoalbum. Nej, här tarvas tyngre droger. Följ med oss in i det allra heligaste – den arboarktiska skattkammaren. Här förvaras tjogvis och åter tjogvis av burkar med torkad svamp av alla upptänkliga sorter. Varsågod och stick ner näsan och njut:

Välkommen in i det allra heligaste
- den arboarktiska skattkammaren

Ikväll får det nog bli en risotto med mandelriska och smörsopp för att bota våra värsta cravings.

8 kommentarer:

 1. Oj, oj, oj det där kan man kalla skattkammare! Mäkta imponerande, särskilt för någon vars svampletartalanger sträcker sig till några korgar kantareller om hösten:)

  Rebecca

  SvaraRadera
 2. Jo, det här är nog det dyrbaraste vi äger. Men man kanske ska vara glad över att alla inte förstår sådant. På så vis blir det ju mer kvar i skogen att skörda för oss andra, och det känns ju inte heller som att torkad svamp är det första som potentiella inbrottstjyvar skulle ge sig på. ;-D

  SvaraRadera
 3. Oj vilken rikedom. Själv vågar jag inte ens plocka det som ser ut som kantareller - man vet ju inte om det är en gifig sort, typ kanske. Däremot är jag duktig på att identifiera vit flugsvamp - aldrig någon tvekan där. Å andra sidan snubblar jag sällan över varken det ena eller andra.
  Eva

  SvaraRadera
 4. Smarrigt värre, kan tro de glimmar likt gull i gommen.

  SvaraRadera
 5. Lustigt... jag läste just en lyrisk artikel i Natur & Trädgård, mandelriska var tydligen ensällsynt läckerhet.... O i Arbroarticum trängs den på hyllorna!
  Ha´t himla gôrgôtt i skafferi´t
  Nina

  SvaraRadera
 6. Tycker det liknar ett 1700-tals apotek;)
  Själv har jag bara torkad svart trumpetsvamp och trattkantareller, resten lämnar jag kvar till er.
  Ha det gott.
  Camilla

  SvaraRadera
 7. Det ser helt underbart ut! Vilket jobb! Hade nog behövt gå en kurs, för vi vågar oss bara på kantarell, trattkantarell, fårticka och karl-johan. Tror det får bli lite smörfrästa kantareller imorgon:)Ha det gott,
  Charlotta

  SvaraRadera
 8. För övrigt en utmärkt artikel i N&T!

  SvaraRadera