torsdag 11 mars 2010

Bildaktuellt - vi arkebuserar en myt

Myten om orkidén som en svårskött och kinkig varelse är en ovanligt segdragen och svårutrotad skröna.

Låt oss en gång för alla avliva den, här och nu.

Mindre krävande och mer gladlynt än en plastblomma

Det kvalitetsmässigt uschliga mobilfotot i dagens inlägg är en ögonblicksbild från en arboarktisk arbetsplats, som lyckligen begåvats med ett ovanligt ljust och rejält fönster. Detta fönster tjänar då och då som avstjälpningsplats för överblivet material från mer omhuldade arboarktiska boplatser. Den som hamnar här får visserligen ljus, massor av ljus, men även mängder av otäck torr kontorsluft rakt ovanför en illasinnad elradiator. Vattning förekommer, om än sparsamt. Näring eller omplantering är dock en helt okänd lyx i denna andefattiga kontorsmiljö.

Trots detta blommar de här extraordinärt vackra orkideblommorna just nu på ett skott som för ett år sedan skars av från moderplantan, en Sophrolaelicattleya (säg det, snabbt, fem gånger i rad) som blivit för stor för sin kruka.

Man kan kalla det ett fenomen eller en tillfällighet - men vi väljer i stället att se det som ännu ett argument i kampen mot myten om orkideernas svårhanterlighet.

5 kommentarer:

 1. Usch... är en sån där med bulber..... Dom ÄR svåra! Avundsjukan talar igen....
  Ha´t himla gôrgôtt
  Nina

  SvaraRadera
 2. Fick en orkide när jag fyllt 40 och den blommade i 3 år i rad, så här är den myten borta.
  Ha det gott
  annika

  SvaraRadera
 3. Där hör du Nina, lyssna på Annika! Enda trixet är att låta bli att vattna ;-D

  SvaraRadera
 4. Vill ha genast! Mina fingrar är bara gröna utomhus, så jag kan bara ha den typen av blommor som sköter sig själv inomhus. Men jag får väl skriva namnet på en lapp och hålla upp i blomsteraffären. Jag kan ju inte gå med tungan i gips, heller!
  Ha det gott,
  Charlotta
  Cesars Trädgård

  SvaraRadera
 5. Sophrolaelicattleya, Sophrolaelicattleya, Sophrolaelicattleya, Sophrolaelicattleya, Sophrolaelicattleya. Busenkelt :-)

  SvaraRadera