torsdag 25 mars 2010

Småblommig guldlönn

Lönnsläktet Acer har 111 olika sorter. Själva har vi för tillfället snöat in på olika strimlönnar och andra lönnar med särskilt vackra stammar. Endast sett till bladverket torde dock få lönnar kunna mäta sig med den japanska småblommiga guldlönnen, Acer micranthum, vilken som ung är begåvad med en tvärrandig stam.

Så här ser den ut på vinterförvaringen i Arboarkticum just nu:

Bonzai? Nix bara långsamväxande och småvuxen

Tidigt, tidigt på våren är de pyttesmå unga bladen röda. Nu har de redan hunnit bli gröna, men till hösten väntar åter ett verkligt färgfyrverkeri i rött. Extra pråligt blir det när lönnen är tillräckligt stor för att få egna rosa höstnäsor, som nästan skär sig mot allt det röda på ett sätt som nästan gränsar till det osmakliga.

Höstbild lånad från den japanska sajten http://mohsho.image.coocan.jp/

Härdigheten då? Jodå, hemma i sina japanska bergstrakter kan det bli rejält kallt så åtminstone zon 3 uppges micranthum klara av. Vill man inte som vi chansa kan man i stället satsa på den mycket nära släktingen Acer tshonoskii, som dock inte har lika djupt inskurna bladflikar, men å andra sidan klarar sig helt säkert i zon 4.

Den småblommiga guldlönnens djupt flikiga juvenila blad

6 kommentarer:

 1. Oh, jag älskar lönnar!
  Har själv ett litet ex av micrantum, inköpt i höstas....
  Kramar Ullis

  SvaraRadera
 2. Jag förstår att ni duttar lite extra med en sån skönhet. Och växter i bostadskö - jo jag tackar!
  Eva

  SvaraRadera
 3. Jaha, jag visste väl att det fanns träd på tillväxt också. Frösådda kan jag tro?

  SvaraRadera
 4. Jamen Nilla, det är väl klart att vi frösår träd! Hur skulle vi annars ha råd med denna samlarmani? Skulle tro att nära hälften av våra träd är frösådda.

  SvaraRadera