söndag 28 mars 2010

Palmsöndag

Minns ni yuccapalmen vi svepte förbi lite styvmoderligt i paltkomareportaget förra veckan? Vi tänkte återvända till den för ett ögonblick. Det är ju ändå palmsöndag!

Yucca - helt obekymrad över den arboarktiska vintern

I ärlighetens namn är inte yuccan någon riktig palm utan en liljeväxt, Yucca filamentosa, men ändå. Att det skulle gå att övervintra den ute så här bra, helt utan täckning, en svinkall vinter i zon 4, har nu sporrat oss att också försöka med några riktiga palmer. Vi har faktiskt redan ett gäng hyfsat härdiga sådana i vinterförvaringen, men ännu har vi inte vågat ta steget att plantera ut dem på friland. Men nu tror vi kanske att vi är mogna att göra ett försök.

Den kanske mest odlingsvärda av dem, och definitivt den mest kända i den här gruppen, är den här gynnaren – väderkvarnspalmen, Trachycarpus fortunei (även såld under namnet Chamaerops excelsa):

Vår egen väderkvarspalm Möller provsitter en snödriva

Denna solfjädersformade charmknutte är ursprunglig i kinesiska Himalaya och vissa japanska bergsområden. Numera har den också förvildat sig i schweiziska alperna, så ni förstår att det här inte är den mest kinkiga exoten. Enligt vissa uppgifter ska denna snabbväxande palm klara tillfälliga köldknäppar på -25 grader.

Ännu mera Möller

Men, vi har faktiskt en palm som tydligen tål ännu mer kyla, dvärgpalmetton, Sabal minor, men som i gengäld är mycket långsamväxande och kräver verkligt varma somrar. Kanske är detta just vad vi med vårt utpräglade inlandsklimat kan erbjuda bäst av alla i landet! Kallt som fan på vintern, men torrt och hett som satan på sommaren.

4 kommentarer:

 1. Beundrar ert mod! Att plantera palmer - så flott! Ska bli kul att följa och definitivt ta efter så småningom. Vi hade också tranor utanför huset för första gången i år. På självaste trandagen. Härliga vårtecken.
  Ha det gott,
  Charlotta

  SvaraRadera
 2. Trandagen? Å tusan, den har vi missat. Vi hade fullt upp med att fira kroppkakans, postorderkatalogens och domkraftens dag i helgen.

  SvaraRadera
 3. Tropikerna i Uppland - fantastiskt, go for it!

  SvaraRadera
 4. Jäpp, men så tropiskt som Östervåla blir det aldrig (fredagens text).

  SvaraRadera