måndag 8 mars 2010

Sup(er)holken

Även om SMHI velar fram och tillbaka (nu är det plötsligt inga plusgrader alls i sikte i Norduppland), så är det trots allt vår i luften. Tror ni oss inte är det bara att fråga blåmesarna – de tar inte fel. Just nu hastar de för fullt mellan lägenhetsvisningarna i jakten på ”det rätta objektet”. Egentligen är det en ganska onödig syssla. Vi vet att de i alla fall kommer att välja samma holkar som i fjol. Det gör de alltid.

Däremot kan man ju inte vara helt säker på att det är samma blåmespar som häckar i samma holk år efter år. Men så mycket kan vi med bestämdhet säga att detta är den holk som alltid står högst i kurs. Aldrig att denna holk går miste om årliga blåmeshäckningar:

Blåmesarnas toppobjekt No 1

1,5 meter upp på vedbodens norrvägg sitter denna konstruktion, som ursprungligen var en så kallad supholk – alltså ett till fågelholk kamouflerat förvaringsutrymme för en snapsflaska och två spetsglas. Spiken i hålet är avsedd att hindra de fåglar som ändå insisterar att häcka i holken. Det har väl gått så där, för att inte säga uselt. Som synes hann blåmesarna bara i fjol med fyra häckningar. Och flaskan och glasen har vi fått gömma på annan plats i trädgården!


Fjolårets fyra blåmesbolstrar

8 kommentarer:

 1. Fyra (4) häckningar!? Ni såg inte dubbelt då?

  SvaraRadera
 2. Nä, som du ser på bilden.
  Vi tömde holken vid samma tid i fjol. Sedan dess har alltså fyra bolstrar tillkommit.

  SvaraRadera
 3. Här syns blåmesen flyga in och ut ur holken redan, undrade just vad han gjorde. Men antog att han ville var först med att ta beslag på detta förstklassiga boende och försöka hindra andra ivriga husspekulanter att ta över. Hade jag rätt alltså?
  Camilla

  SvaraRadera
 4. Hittar man det perfekta objektet kan man ju inte låta petitesser som ett förråd av rusdrycker stå ivägen för bobyggande. Inte om man är en blåmes. Antar jag:)

  Ha en fin måndag!

  Rebecca

  SvaraRadera
 5. Vem kunde tro att blåmesarär såna fastighetshajar. Lägga en ärta i botten av bolstren, kanske?

  SvaraRadera
 6. Jo Natalja, du har nog rätt. Senare kan det likväl komma andra tjuriga fåglat som t.ex. flugsnappare, och köra ut de stackars häckande mesarna.
  Och spirande grönt har en viktig poäng här. Kan man ska man naturligtvis åvstå dryckenskap till förmån för ett anständigt boende. Men hur gör man om man kan få både och? Det är knivigare.
  Nillas förslag om ärtor ställer vi oss mer frågande inför. Det vore ju lite som att ställa kvar en flaska vin i andrahandslägenheten inför uthyrningen.

  SvaraRadera
 7. Aj då! Är det dags o tömma kåkarna på fjolårets sommargästers kvarlämnade sängkläder? Får ta i tu med detta imorgon dag.... Gråsparvar, pilfinkar o en o annan tornseglare bygger under mina takpannor som behöver lyftas ner o få ny takpapp under sig.
  Undrar vad hyresgästerna säger om det? Blir kanske stämd för kontraktsbrott....
  Ha´t himla gôrgôtt
  Nina

  SvaraRadera
 8. Nja, de står sig nog ganska slätt i enskilda hyrestvistmål och organisera sig tror vi inte att de små liven kommit på att göra än. Kör på bara! Go for it!

  SvaraRadera