onsdag 6 maj 2009

Moderna trädgårdsmysterier 7: Den försvunne horndjävulen - eller, varifrån kommer alla tulpaner?

För alla som minns den onde Iddis framfarter i Arboarkticum denna vinter torde det stå klart att vår trädgård knappast är en plats där man lägger krut och kosing på att odla tulpanrariteter. Vi vet av bitter erfarenhet, som så många andra, att tulpaner är det första som ryker när Iddi går sin vårrunda.

Ibland har vi ändå försökt trotsa naturlagarna och pliktskyldigt pillat ner lite lökar på hösten. Någon gång har en enstaka lök faktiskt glömts kvar av både sorkar och horndjur och till och med blommat, till vår larvigt sentimentala glädje.

En ynka glädjespridare -08

Men denna vår är Arboarkticum fullt av tulpaner! Inte en stjälk har en skråma, och vi tittar oss förundrat omkring och undrar var alla dessa tulpaner kommer ifrån. Till och med blast som inte orkat visa några tecken på blomning på åratal (förmodligen av ren leda över att ständigt ändå bli uppätna) visar plötsligt upp sina granna blommor. Det hela är mycket märkligt.


Nya kompisar -09

Fick Iddi möjligen svårartat tarmvred efter att ha satt i sig våra idegranar i vintras, eller är han helt enkelt bara tillfälligt upptagen med att mobilisera hela släkten inför ett nära förestående storståtligt tulpankalas?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar