måndag 18 maj 2009

Vår äldsta exot firar norskt

Rönnar har ofta fantastiska höstfärger ackompanjerat av mer eller mindre grälla bärklasar. Men frågan är om vår lekstugerönn Tant Ronnie ändå inte är till sin största fördel just efter avklarad lövsprickning? Så här såg hon ut igår, på självaste syttende maj.


Komposition med tant Ronnie den 17 maj
- Grieg kunde inte ha gjort det bättre

Med lite perspektiv har vi insett att denna lavskäggiga gamla dam faktiskt är det intressantaste trädet i trädgården som planterats före vår tid. Tant Ronnie är nämligen inte riktigt svensk, ety hon är en praktrönn, Sorbus decora, en av de två inhemska nordamerikanska rönnsorterna, även kallad northern mountain ash eller dog berry. Detta tog ett bra tag för oss att inse. Visserligen varseblev vi tidigt att hon hade ett skirare lövverk och rödare bär än andra rönnar i trädgården, men att hon faktiskt var en exot funderade vi aldrig på. Nu vet vi bättre och ser på henne med blidare ögon.


Samma tant, lite närmare

Någon typisk norsk rönn är annars inte bekant för oss. Däremot finns det flera andra medlemmar av släktet som härrör från andra sidan Kölen. Mest norsk av dem alla torde, lite märkligt med tanke på namnet, vara finnoxeln, Sorbus hybrida, men mer om den en annan dag.

3 kommentarer:

  1. Vilken trevlig tant.. men Ronnie....?

    SvaraRadera
  2. Faktiskt inte ett helt ovanligt namn längre norrut där vi bor. Se t.ex detta:
    http://www.thatfoxhuntingman.com/artikel.asp?id=562
    År 2005 fanns det 124 kvinnor med namnet Ronny eller Ronnie, dessutom en rönn.

    SvaraRadera