lördag 16 maj 2009

Tur och retur Türi

Så, hemma från Estland igen.
Nå, hur var det på växtmarknaden i Türi då?

Det är tyvärr bara att konstatera att det blev något av en besvikelse. Visst är det billigt fortfarande – många saker mycket billigare än i Sverige. Men i takt med att de kommersiella plantskolorna tar över mer och mer blir också utbudet alltmer standardiserat. Visserligen ser det estniska standardsortimentet annorlunda ut än det svenska (mer barrväxter och klematis, t.ex.) men det är svårt att hitta något som man inte kan hitta hemma också. Slutsats: en tur till Türi är bara motiverad om man kan handla så mycket att den dryga resekostnaden blir intjänad. Den bedriften lyckades vi dock med.

Totalt blev det fyra Ikea-kassar med småbarr, yuccapalmer, pioner och primulor. Det blev ett fasligt stoj och nojs bland alla småplantorna när de packades samman. Vi blev helt enkelt tvungna att även rekrytera en sträng barnflicka som kunde hålla lite ordning i klassen under resan. Uppdraget gick till 2,5 meter höga blodlönnen Küllikki (Acer platanoides ’Royal Red’) som med en ängels tålamod och effektiv disciplin rodde uppgiften i hamn.


Fröken Küllikki övervakar Class of '09

Väl tillbaka i Stockholm igen åkte vi direkt från Värtahamnen till Bergianska trädgården, där vi hade snokat reda på att STA:s Stockholmskrets skulle ha plantbytardag. Vad vi inte visste var att den famöse Larz Danielsson från Ragunda i Jämtland skulle finnas på plats. Således kunde vi fortsätta att fylla Ikea-kassar med extrema barrträd, flikbladig kastanj och en vild kompaktform av dillpion, insamlad av Danielsson själv på Krimhalvön. Man kan därför säga att inköpsresan, tack vare detta, även fick en touch av exklusivitet som Türi enkom kanske inte kunde erbjuda.

Slutet gott, allting gott. Och Küllikki har redan beslutat sig för att stanna kvar i Sverige, där hon erbjudits en plats nära Minipinetet i Arboarkticum.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar