fredag 1 maj 2009

Blommig fredag: Våradonis

Det är något konstigt med namnet Arontorpsros. Vi arboarkticer vurmar normalt för svenska poetiska namn. Vi säger hellre alpros, hästhov och sabellilja än rhododendron, tussilago och gladiolus, men Arontorpsros funkar liksom inte. Denna enastående blomma kommer aldrig att bli någonting annat än våradonis för oss.


Nix, ingen ros, men väl en Adonis
Som de flesta vet kommer namnet Arontorpsros från Karlfeldts kända dikt Vid Färjestaden – ”Vid Arontorp där blommar en ros…”. Kanske är det detta som är felet? Vi har ingenting mot Karlfeldt, tvärtom, (även om han nog inte skulle ha fått något nobelpris idag), men hans myntade begrepp var bara avsett som en litterär omskrivning, inte någon direkt beskrivning. Har man ingen egen relation till den öländska byn tillför namnet liksom inget.

Nåväl, en rasande läcker växt är det likväl, kanske vår allra vackraste inhemska vårblomma. Vild växer den bara på Öland och Gotland, men i vår kalkiga jord i Norduppland tycks den också trivas och blommar just nu för fullt.


Och här kommer ännu en...
Som den mest storvuxna svenska representanten för ranunkelväxterna har våradonisen samma medicinska egenskaper som släktet i stort. Men vem skulle komma på tanken att offra en av dessa fantastiska blomknoppar för detta ändamål när det går lika bra med en vanlig smörblomma?

Läs mer om Blommig fredag här: http://rosorochris.blogspot.com/

4 kommentarer:

 1. Vilken skönhet! Skiner som en sol - precis som vi vill ha det om våren.

  SvaraRadera
 2. Häftig blomma.. som en stor och grann sol.. Ha det gott..MOnica

  SvaraRadera
 3. Jag har aldrig sett Våradonis 'live', men har alltid tyckt om namnet. Adonis - vacker yngling - passar väl bra på denna tjusiga blomma!
  Ha en fortsatt skön helg!
  Katarina

  SvaraRadera
 4. Ljuvlig gul blomma du visar, denna har jag aldrig sett "live" så tack för att du delade med dig.

  SvaraRadera