torsdag 28 maj 2009

Wir fahren nach Hornbach

Ännu en tysk byggmarknad – Hornbach – har etablerat sig i storstadsregionenerna de senaste åren. Som vanligt skickar man ut komplett ointressanta reklamblad som visar att de minsann säljer växter och trädgårdsprylar. Hurra! Ännu ett Bauhaus… Gud så spännande. Not!


Tyska deviser känns alltid lite... ja ni vet

Här kunde den här historien ha tagit slut, om det inte varit för en tråd på någon av Odla.nu:s trädgårdsforum i höstas. Här tipsade någon initierad i förbigående om att man just då på Hornbach i Fittja kunde köpa trumpetträd för halva priset (tror att det var 125:-). Här började plötsligt väderkornet att känna vittring. Visserligen har vi nog med trumpetträd, men dessa brukar inte vara stapelvaror på byggmarknader. Var det här ett annorlunda ställe trots allt? Kunde de ha fler intressanta exoter?

Eftersom vi sällan har ärenden till Fittja (i Botkyrka, söder om Stockholm), dröjde det ända tills måndagens löning innan vi beslöt oss för att utforska saken på egen hand. Resultatet blev nästan en chock och vi befann oss snart dreglande bland meterhöga himalajacedrar (Cedrus deodora) och pråliga parasolltallar (Sciadopitys verticillata), allt till nästan löjligt låga priser. Frågan är dock vilka fler än vi som varseblir de här fynden då varken personal eller informationsskyltar tipsar om dem. Risken är stor att den vanlige radhusägaren bara bligar misstänksamt mot dessa "konstiga granbuskar" på sin jakt efter färdigpaketerade Brabanthäckar och Ingrid Bergman-rosor.


Werther und Deodor
- Alte Kameraden aus Hornbach

Det är lätt att dra paralleller till det mer kända och lika förtalade Lidl – utmärkt kvalitet, låga priser men usel kunskap om den svenska marknaden. När ska tyskarna lära sig av vi inte är som dem? Inte tillräckligt många av oss i alla fall. Ach, nein!

4 kommentarer:

 1. Googlade och fann detta:

  Bensår
  ...
  Det finns 17 randomiserade studier, varav sex är av god vetenskaplig kvalitet på att använda kapslar med hästkastanjextrakt. Hästkastanj är en direkt översättning av det latinska artnamnet – Aesculus hippocastanum- som i sin tur kommer av att turkarna gav trädets frön åt hästar som led av hosta. Hästkastanjen är inte alls släkt med den äkta kastanjen. I studierna framkommer en klar och tydlig minskning av bensmärtor, svullnad, omkrets av benet och klåda.
  ...
  Det finns alltså bra vetenskapligt underlag för att behandling med hästkastanjextrakt har effekt vid kroniska venösa bensår.

  Finns att läsa här:
  http://www.doktorn.com/story.asp?storyID=1634

  Men har även hittat andra förklaringar.

  /Ruben

  SvaraRadera
 2. Ja, ovanstående kommentar kanske ter sig lite märklig i sammanhanget he he. Era fantastiska fynd fick mig att ta en sväng till Lidl, men där fanns inte mycket i växtväg. Däremot hade de 2 burkar pringle potatischips för 25 kr, och det är ju inte dumt det heller. ;-)
  /Ruben
  PS Tack för kommentaren om Hästkastanj!! ;-)

  SvaraRadera
 3. Alla vänligt sinnade kommentarer, särskilt med kunskapsinnehåll, är välkomna - i princip oavsett märklighetsgrad :-)

  Chipsen kanske går att plantera...? (Äh, nu blev det VÄl lustifikt)

  SvaraRadera
 4. Ja nått hornbach eller bauhaus finns ju inte i mina regioner, men väl Lidl. Faktiskt kan man ju hitta nått spännande ibland, i vintras fyndade jag en juvelblomma till halva priset mot för vad de tog på Plantagen. För att inte tala om priset på fröer, busbilligt...perfekt för en annan med liten plånbok.

  SvaraRadera