torsdag 14 maj 2009

Goda grannar: Familjen Vråk

Alla grannar som hjälper oss att eliminera möss och sork betraktar vi som goda grannar. Dit hör definitivt ett par av våra allra närmaste nabor - ormvråksparet Herman och Karin. Ormvråken, Buteo buteo, lär vara landets vanligaste rovfågel och behöver väl ingen närmare presentation.


Termiksurfaren Herman Ormvråk

Så länge som vi bott här (sedan 2001) har makarna Vråk troget häckat varje vår i en ganska anspråkslös hägg, just utanför trädgården. Där brukar de varje år föda upp en ansenlig kull småvråkar på sådant som vi betraktar som odjur och gärna avvarar.

Trots namnet ormvråk tycks det ganska sällan vara någon av Hugos eller Daniels släktingar som får sätta livet till för denna annars ganska goda sak. Om det för en gångs skull har regnat träffar man däremot ofta på Herman i kurvan på vår bilväg, ganska oblygt letandes daggmask.

Utöver familjeliv och kosthållning tycks makarna Vråk ha få fritidsintressen. Både Herman och Karin är dock duktiga segelflygare, som gärna showar i luftrummet ovanför Arboarkticum. Båda makarna besitter likaså en välutvecklad fallenhet för ljudimitationer, med jämrande vildkatt som specialitet.

2 kommentarer:

  1. Be gärna några av årets telingar att flytta söderut, till mig. Skulle verkligen behöva någon sorkjägare här i trädgården - katten räknas liksom inte, för han är inte så framgångsrik.

    SvaraRadera
  2. Vi ska se vad vi kan göra. Annars verkar Rolf också vara en hejare på att äta sork. Du vill inte ha en grävling i stället?

    SvaraRadera