söndag 3 maj 2009

Otippad seger i vårblomnings-DM

I helgen avgjordes det traditionella Prunus-racet på Åsparken i Arboarkticum. Länge såg förhandsfavoriten Hägg Prunus padus ut att ta hem titeln som vanligt. En smula överraskande blev dock fjolårsvinnaren upphunnen, och till och med omsprungen på upploppet, av inte mindre än tre medtävlande. Efter en rafflande slutstrid, blev nu i stället Bergkörsbär Prunus sargentii först i mål. Strax därefter kom den evige tvåan och utmanaren, Persikoträdet Fröken Frost Prunus persica, slagen i mål med endast med en halvtimme.


En lycklig segrare strax efter målgång

Också debutanten Fågelbär Prunus avium visade prov på stark sisu och pressade sig, just före målgång, förbi Hägg, som för första gången på många år hamnade utanför prispallen. Häggen var dock stor i nederlaget och gratulerade sina övermän, men förnekade samtidigt att detta rörde sig om något permanent tronskifte. Än är det för tidigt att räkna ut Hägg, som har en lång och imponerande segersvit att falla tillbaka på i dessa sammanhang. Mycket väl kan den gamle mästaren komma tillbaka redan nästa år och sätta ungtupparna på plats.

Till sist ett tragiskt besked. Allt tyder på att en av tävlingens veteraner Skuggmorellen Prunus cerasus under tävlingens gång ådragit sig så svåra skador att hon kommer att tvingas avsluta sin karriär, allt för tidigt. Det ska bli spännande att se om Ätkörsbären kan få fram någon ersättare till nästa års race eller om den vakanta platsen i stället går till något annat stall. Det ryktas redan nu i kulisserna om en ung men ännu så länge oprövad supertalang – Glanshägg Prunus serotina.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar