lördag 2 maj 2009

Trädgårdens schackpjäser

Idag slog kungsängsliljorna, Fritillaria meleagris, ut i Arboarkticum. Bor man i Uppland är det ett måste att ha kungsängsliljor, eftersom det är Upplands landskapsblomma. Och inte oss emot - de hör till de mest raffinerade lökväxter man kan tänka sig. Blommorna är schackmönstrade i mörkt vinrött och rosa - men inte nog med det intrikata mönstret: ungefär var åttonde blomma är helt vit!


Danska soldater på inmarsch

Det sägs att det var Rudbeck d. ä. som tog hit kungsängsliljan från Holland och planterade den i Botaniska trädgården i Uppsala. Huruvida det är riktigt sant vet man väl inte, men helt säkert är att Kungsängen utanför Uppsala, som gett blomman det svenska namnet, har landets största population av blomman.

Helt säkert osann är myten om upphovet till blommans färgvariation med både röda och vita blommor: år 985 utkämpade Erik Segersäll slaget vid Fyrisvallarna mot sin brorson Styrbjörn Starke, som kom med förstärkningar från Danmark, på just Kungsängen. Första dagen var striden jämn, men då Erik lyckats få Oden på sin sida, blev det svenska övertaget för stort för den danska hären dagen därpå. Danskarna mejades ner, och för varje fallen dansk ska en röd lilja spirat, och för varje vit en svensk. Det är därför de röda blommorna än idag är åtta gånger fler än de vita.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar