tisdag 12 maj 2009

Prosit! Tack!

Se här kommer ju bröderna Veratrum, en käck trio grabbar som är något av det dödligaste som trädgården har att erbjuda. På rad i Lunden i Arboarkticum, stretar just nu dessa kaxiga nysrötter uppåt i sin strävan att vara störst, bäst och vackrast.


Bröderna Nysrot, från vänster: Vit, Jätte & Svart

Nysroten kallas även prustrot men eftersom det också är ett gammalt namn på julros så lägger vi det åt sidan. Trots att båda namnen klingar bonnigt helsvenska växer ingen av dem vilt i vårt land. I Finland och nordligaste Norge lär dock den vita nysroten Veratrum album finnas, även om den är vanligare i Ostasien samt Central- och Östeuropa. I det sistnämnda området påträffas även den svarta nysroten V. nigrum, som kanske blivit den vanligaste i klosterträdgårdarna.

Den tredje killen i gänget, jättenysroten V. californicum, är i nuläget misstänkt lik de båda andra men kommer från den amerikanska Västkusten. En fjärde brorsa, grön nysrot V. viridi, växer i stället på den amerikanska Östkusten, men har ännu inte funnit vägen till vår samling.

Detta var en kort presentation av de fyra mest kända medlemmarna i denna familj. Totalt är de ett 20-tal bröder, alla lika giftiga, och därför naturligtvis upptagna i allehanda farmakopéer. Strax efter att man uppfunnit pilbågen tycks man också världen över ha gjort upptäckten att man kan förgifta pilarna med nysrotens växtsaft. Se där ett tips för våra lata rådjursjägare.

1 kommentar:

  1. Appropå att vi delar synen om trädgården som en kamp: Tack och lov har vi inga vildsvin här. Men de kommer väl de med...

    SvaraRadera