lördag 30 maj 2009

Lundfavorit och världskändis

Får vi lov att presentera en av våra lundfavoriter? Känns den igen? Jaså, inte det? Kanske beror det på att den inte blommar än, fast nja, det hade nog inte hjälpt. Blommorna är så anspråkslösa, men det är faktiskt för dessa som denna ört är världsberömd.


Möte i Lunden för fem minuter sedan...

Vi talar förstås om skogsbingeln, Merculialis perennis, den växt som Linné lät stå som modell för hela sitt sexualsystem. Eftersom skogsbingeln är tvåbyggare, med hon- och hanblommor på skilda plantor, blev det hela en pedagogisk succé och resten är ju, som vi brukar säga, historia.


...men så här är de flesta mer vana att se den.

Visserligen är örten kraftigt avförande, och sådant gillade ju folk förr i tiden (det här var innan man kunde se skit på TV4), men det är snarare den nära släktingen grenbingeln, M. annua, som nyttjats för detta ändamål. Däremot har skogsbingelns rötade rötter använts för att få fram blå färg, eller om den kokats, karmosinröd. Själva har vi dock bara planterat in den för att den är så himla trevlig. Man blir alltid lika glad när den först dyker upp på försommaren, samtidigt med ramslöken, och ännu gladare blir man när den bekräftar att den trivs och sprider sig.

4 kommentarer:

 1. Oj,det visste jag inte..intressant.
  Trevlig helg till nästa gång.

  SvaraRadera
 2. Nu lärde jag mig nåt igen – kul med någon som kan sätta ett och annat i sitt sammanhang (och på ett mycket underhållande sätt!). Gillade din skygga Garbo i förra inlägget också.

  SvaraRadera
 3. När jag ser på TV brukar jag oftast få förstoppning. Kanske skulle jag skaffa mig en bingel!
  Trevlig helg!
  /Ruben

  SvaraRadera
 4. Haha, vilken replik "det var innan man kunde se skit på TV". Nu lärde man sig nått nytt igen, du är inte bara underhållande utan lärosam också.

  Ha en trevlig helg.

  SvaraRadera