tisdag 26 maj 2009

Körvelskogens doft

Hägg och syren i all ära, men får vi får utse årstidens favoritdoft blir det en annan. Ljumma kvällar som den här kan man från vår Utsiktsplats känna den mest utsökta lakritsarom när solen går ner. Det är den spanska körveln, Myrrhis odorata, som blommar. Nere i hagen, i förlängningen av vår Aspskog, bildar hundratals körvelplantor en egen skog. Man får väl anta att de är självsådda kvarlevor av den torpbebyggelse som försvann från platsen vid laga skiftet i början av 1800-talet.


En av hundratals lakritsdoftande körvelplantor


När äldre generationer ska beskriva den danska körvelns doft och smak brukar de vanligen börja yra om något slags snask som heter Kungen av Danmark. Vi är inte säkra att den beskrivningen funkar längre, för vem sjutton knaprar karameller idag? Men kids, tänk Pernod Ricard eller stjärnanissorbet, så får ni ett ganska bra hum vad det handlar om.


Godare än grönkål, mer spännande än spenat

Inte oväntat har en sådan växt haft en hedersplats inom den svenska taffeln. Roten, stjälken, fröna och de ytterst läckra bladen har alla tagits tillvara och avnjutits på de mest upptänkliga sätt. Det är inte för inte som Harry Martinsson kallar växten för ”naturens konditorislott med tusen tinnar och torn”.

Själva gör vi ibland grönkålssoppa på bladen eller oftare akvavit på fröna. För den som mot förmodan inte har tillgång till den mycket vanliga kryddväxten eller helt enkelt är för lat tillhandahåller Systembolaget ett utmärkt alternativ med samma kryddning i Beställningssortimentet – Möja Taffelbrännvin nr 80703. Skynda fynda, den brukar ta slut långt innan midsommar.

3 kommentarer:

 1. Kungens av Danmark bröstkarameller. Inte snask. Bröstkarameller.

  Pfff.

  SvaraRadera
 2. Alkoholreklam utan samtidigt VARNA för dess följder är väl att vara lite väl revoltbenägen!? ;-) Gillar verkligen körvelns lakritssmakande frön, men jag har aldrig tänkt på att hela växten doftar - dags för en förhoppningsvis ofarlig sniff!!!
  /Ruben

  SvaraRadera
 3. Jodå, den doftar när den blommar - främst i skymningen. Men det underlättar ju när man har en hel skog av körvelplantor.

  Och åjo, Monopolet kan man väl få göra lite reklam för - de har det väl tufft nog! ;-)

  SvaraRadera