måndag 1 februari 2010

Fågelbordsfiaskot

Vi brukar varje år uppmärksamma det stora fågelräkningsprojektet ”Vinterfåglar inpå knuten”. Dock har vi, skam å sägandes, aldrig själva bemödat oss med att rapportera in resultatet från vår egen fågelmatning. I år tänkte vi verkligen bättra oss och hade därför plockat fram papper och penna tillsammans med de övriga frukostutensilierna. Vi hade till och med förberett kolumner för att enkelt kunna pricka av de vanligaste förekommande flockfåglarna som alltid närvarar så här års: talgoxar, blåmesar, pilfinkar, bofinkar, gulsparvar, grönfinkar och dumherrar.

Naturligtvis räknade vi också kallt med att få besök av våra andra trogna matgäster: den beskäftiga entitan, vår större hackspett Pekka, nötskrikan Edit, Kolis och så förstås korkade Konrad. Och eftersom vädret var hyfsat, utan vare sig bedövande kyla eller pinande vind, och samtliga fröautomater var till bredden fyllda med alla upptänkliga godsaker, hade vi förvisso bespetsat oss på att få besök av ytterligare några, mera sporadiskt förekommande fågelarter: måhända lite blandade småsiskor, bergfinkar, stenknäckar, steglitser och kanske till och med Ernst, Dorian eller någon närgången rovfågel.

Tji vad vi bedrog oss! Det blir ingen inrapportering för vår del i år heller. Vi vägrar helt enkelt skämma ut oss hos ornitologerna genom att redovisa det verkliga utfallet. Av någon helt outgrundlig anledning lyste nämligen, just denna morgon av alla, samtliga fåglar utom en (och ni vet ju vem, eller hur?) helt med sin frånvaro. Hela morgonen flög Dennis i ensamt majestät omkring och pöste bland fröautomaterna. Han var på ett strålande humör och lät på intet sätt dölja hur nöjd han var över den uppmärksamhet som han denna dag odelat, och i sina egna ögon helt rättmätigt, kunde åtnjuta. Odrägliga fågelkräk!


Eftersom han tigger om det tänker vi inte visa någon
bild på vår odräglige nötväcka idag, ni får hålla
tillgodo med hans trästaty i salen i stället

6 kommentarer:

 1. Jamen kom dom inte idag då? Man fick ju räkna fredag till måndag o det högsta antalet fåglar av arten man såg under den tiden.....
  Fast egentligen är det lika dant här.... Hackspetten har inte dykt upp o fasanfröknarna har dragit någon annan stans...
  Det mest spännande har varit två små gråsiskor!
  Idag är däremot flocken med gråsparvar o pilfinkar mångdubblad ;-)
  Ha´t himla gôrgôtt i snön
  Nina

  SvaraRadera
 2. Näe, för idag är vi på jobbet och det var mörkt när vi åkte och mörkt när vi kommer hem.
  Resultatet en Dennisfågel kvarstår således.
  :-(

  SvaraRadera
 3. En trästaty, vilket förträffligt sätt att fotografera fåglar! Då sitter de ju helt stilla ju. En sån borde man skaffat för länge sen.
  Jag trodde faktiskt vid första anblicken att det verkligen var den riktige Dennis.

  Här vräker snön ner nu. Tänkte bara meddela det.

  SvaraRadera
 4. Jamen visst är Trä-Dennis förtjusande? Billig i drift är han också!

  Snö nu igen ja. Jo, vi har hört att det är på väg hitåt så småningom. Asså ni FÅR gärna behålla snön där på Västkusten? Allvarligt, det är helt OK för oss att stå över den här gången.. ;-P

  SvaraRadera
 5. Jag hinner inte se vilka fåglar som är här mer än koltrastarna, jag är sällan hemma när det är ljust. Men här måste vara stora mängder med tanke på hur mycket jag måste fylla på varje dag! ;)

  SvaraRadera
 6. Eller så har du också en glupsk familj Dennis-fåglar som ilar i skytteltrafik mellan automaterna och träden, där de pillar in frön under barken... (hinner de verkligen någonsin äta alltihopa???)

  SvaraRadera