måndag 15 februari 2010

Olivträdet - en ulv i fårakläder

Igår skrev vi höviskt och pietetsfullt om åldriga olivträd. Idag ska vi försöka nyansera bilden en smula. För faktum är att detta träd, Olea europaea, trots alla förtjänster det brukar tillskrivas, är en av världens främsta miljöbovar.


Vårt eget olivträd – avslöjad som miljöbuse

Den som deltog i grundskolans geografilektioner minns kanske hur man där fick lära sig att människorna kring medelhavet, understödda av sina getter, själva har orsakat det förtorkade landskap och den jorderosion som idag plågar dessa länder. Så mycket är sant men idag menar forskarna inte längre att det var när man högg ner skogen som problemen föddes – tvärtom – det var när man planterade in olivlundarna.

Ett olivträd dricker kopiöst med vatten, faktiskt många gånger mer än en svensk björk, och dödar på så vis effektivt nästan allt annat växtliv i sin närmiljö. Så var det med den fredssymbolen!


Notera hur olivkvistarna på FN:s flagga
långsamt utarmar jordklotet

6 kommentarer:

 1. Kanske behövdes det nåt som sög upp syndafloden ;-)
  Ha´t himla gôrgôtt o
  ge oliven en skopa vaten från mig
  Ninao

  SvaraRadera
 2. Asch, du ska då alltid tro gott om alla.
  ;-)

  SvaraRadera
 3. Födsel o ohindrad vana ;-) Förlorade mig in i missade inlägg o hamnade bland undersköna kamelior borta i England :)
  Nina

  SvaraRadera
 4. Ah, de undersköna kameliorna! Ja den där engelskan alltså... i ett eget Conservatory.... To die for!

  SvaraRadera
 5. God eftermiddag kära bloggvänner!

  Jag ser nu lösningen på den kommande vårfloden som väntar vår trädgård. Två grannar vars tomter ligger över vår, samt en stigande skogsbacke bakom huset. För att inte tala om de gigantiska mängder snö som redan ligger på vår tomt.

  Olivlunden - svaret på alla våra vårproblem :D

  /Marit

  SvaraRadera
 6. Vårflod! Suck!
  Den som ändå finge uppleva detta och slapp bo på en väldränerad åssluttning. Alla våra planer på en norduppländsk olivlund har numera skrinlagts. Vi har däremot allvarliga planer på att odla såna där rullande buskar som brukar frekventera westernfilmer.

  SvaraRadera