torsdag 18 februari 2010

Vinterraketer

Vi har förälskat oss i en läcker vinterraket - en grönvitflammande gnistrande komet!

I Edvard Anderssons växthus i Bergianska trädgården avfyras just nu den ena raketen efter den andra i ett spektakulärt fyrverkeri. Det är veltheimians spöklika ljuscabaret som pågår för fullt.


Som hämtade ur en Tim Burton-film

Velthmeimia bracteata, som fått det ovanligt lyckade svenska namnet stor vinterraket, har en fantastisk, självlysande och lite kuslig karaktär - särskilt när den, som i Bergianska, fått sällskap av en hel trupp tyst bligande gastbröder. Den liknar den fläckiga tofsliljan, Eucomis bicolor, en smula, men frågan är om inte vinterraketen är ännu ståtligare med sin kompromisslösa och raffinerade hållning och utstrålning.

Vinterraketen är en lökväxt som förs till hyacintfamiljen. Den finns i ett antal nyanser från grönvitt till orange och lila, som alla liksom tofsliljan härstammar från Sydafrika. Tyvärr tål den inte temperaturer under -5, och är således ingenting för de arboarktiska frilanden. Däremot sägs den kunna trivas hyggligt som krukväxt och vi kommer hålla ögonen öppna för saluförda veltheimior. Ett eget vinterfyrverkeri inomhus i mörka februari vore inte så dumt.

4 kommentarer:

 1. Läcker! Gillar raketer ;-)
  Ha´t himla gôrgôtt
  Nina

  SvaraRadera
 2. Känns nästan som att komma till en annan planet. En avatar-växt kanske. Spännande och märklig. Ha det så bra!

  SvaraRadera
 3. Avatar! Självklart! Vi döper genast om den till avatar-raket!

  SvaraRadera