söndag 21 februari 2010

Vi deklarerar vårens ankomst

Nu har vi tröttnat på att vänta på varmare väder och tagit saken i egna händer. Igår deklarerade vi helt enkelt vår. Inomhus. Från och med igår råder officiellt arboarktisk inomhusvår.

Innan snöovädret satte klorna i Norduppland for vi till en av våra favoritplanskolor, och på matbordet blommar nu balkansippor och snödroppar. I en annan kruka lyser en dubbel blålila primula. Det är som att en liten bit vårsol hittat in till oss och försiktigt värmer upp rummet! Man får dock ha rejält tunnelseende och inte lyfta blicken så långt att man ser ut genom något fönster.


Med blicken stadigt fäst på våren

Snödropparna var märkta Galanthus nivalis, det vill säga vanlig snödroppe. I senaste numret av Gardens Illustrated finns en artikel om galantofili, det vill säga snödroppssamlande – ämnet som engelsmännen aldrig tröttnar på. Ett litet schema över hur man skiljer olika snödroppar åt fanns på en av bilderna, och vi fann oss strax nogsamt gloendes på våra nyinköpta snödroppar. Och minsann – avviker inte mönstret på de inre kronbladen markant från hur en alldeles vanlig snödroppe borde se ut? Intressant! Bor det möjligen en liten galantofil i vardande i en eller flera arboarkticer?


Galanthus nivalis 'Arboarkticum'
- en dyrgrip för galantofilen!

Dagens tanke: eftersom det finns galantofiler – finns det då även galantofober???Och exakt var på galantofil-galantofobskalan
befinner DU dig?

9 kommentarer:

 1. Galantofob - vilken rolig och underlig syn det hade varit med någon som flyr, hysteriskt gråtande, vid åsynen av en liten snödroppe som vänt tittar upp ur backen:)

  Rebecca

  SvaraRadera
 2. Rätt högt upp på galantofil-skalan tror jag. Har 5-6 sorter ungefär. Höstsnödroppen har dock gått bort - men den kände sig kanske lite ensam?
  Eva

  SvaraRadera
 3. 5-6 sorter låter ganska bra jobbat! Höstsnödroppe? Fantastiskt, aldrig hört talas om. Synd att den gick hädan - skaffa två nästa gång!

  Ja visst är tanken på galantofober rätt kul? :-)

  SvaraRadera
 4. Nä, galantofober kan det väl inte finnas..! Det verkar för övrigt vara en bra idé att helt sonika deklarera vårens ankomst. Själv lutar jag åt att våren är ett inre, själsligt tillstånd, och då är det nog också snart vår.

  SvaraRadera
 5. Mina galanta snödroppar lider dessvärre av tantgrönofobi.Vilket betyder att jag planterar dem om hösten, de tittar upp på våren, får syn på mig och kommer sedan aldrig igen. Snödroppar är ett hopplöst företag på Töllås.
  Men de är fantastiskt vackra på bild.

  SvaraRadera
 6. Ja du kan ju titta och se var på skalan jag är.
  Så läcker att lägga dem så där mm
  Hoppas jag får dem till att ta sig.
  Måste fixa en länk till eran blogg
  Bra när man tar våren i egna händer.
  Annika

  SvaraRadera
 7. Tantgrönofobi! :-D Men nä, så kan det väl inte vara? Det är nog någon annan som varit där och skrämt bort dem ska du se!

  Annika, vi såg din fantastiska nya samling. Ordet avundsjuka täcker inte hälften av vad man känner inför de bilderna ;-)

  SvaraRadera
 8. Galantofob? Hur skulle det gå? Illa! Det räcker ju med att bli tokig av för mycket - att snöa in så att säga, vilket de flesta av oss har gjort i år. Ha det gott!

  SvaraRadera
 9. Skön inställning. Jag säger bara: In med våren och tänk inte på vintern. Det kommer att ändra sig snabbare än vi tror! Underbara bilder. Mina helt jättevanliga snödroppar syns av förklarliga skäl ännu inte, men när de gör ska jag genast studera kronbladen:)

  SvaraRadera