lördag 6 februari 2010

Kolla kålen!


Attans, nu har vi gjort samma tabbe i år igen!

Till att börja med måste vi väl medge att det var ett misstag i sig att beställa fröer av helgoländsk vildkål, Brassica oleraca oleraca. Ingen av oss vet vem som gjort det och alla skyller på någon annan. Med tanke på att vi inte ens kan odla högt förädlad grönkål är det väl knappast något genidrag att försöka sig på vilda kålsorter. Dessutom verkar just denna sort ganska trist. Varför öda dyrbart utrymme i drivbänkar och köksland åt detta skräp?

Till råga på allt har vi för andra året i rad gjort misstaget att så den tillsammans med lignoserna som är på väg ut för vinterstratifiering i snön. Uppenbarligen har vi lagt den envisa fröpåsen i fel förvaringsbox i fjol när vi skulle sortera bort den. Nu tittar kålgroddarna redan retsamt upp och garvar nästan läppen av sig, ytterst belåtna över att ännu en gång ställa till förtret. Hmm… undrar om vi inte ska hämnas genom att klippa av spädisarna och äta upp dem på en smörgås i stället för att låta dem fortsätta djävlas med oss?

6 kommentarer:

 1. Det lönar sig sällan att skylla på andra, till sist får man erkänna själv, eller hur? Smörgås låter dock som ett bra alternativ i detta fall.
  Skön helg!
  Eva

  SvaraRadera
 2. Nja, vi fortsätter nog att skylla ifrån oss. Vi är numera nästan säkra på att det här är resultatet av en miss på kansliet i den trädgårdsförening vi ibland beställer fröer ifrån. Fast det förstås, man behöver ju inte så fröna varje år... och särskilt inte mitt i vintern ;-)
  God helg!
  /A

  SvaraRadera
 3. Ät upp dem - är en god ide.
  Jag ligger lågt med sådderna ännu.
  Ha en skön helg
  Annika

  SvaraRadera
 4. Ja, man kanske borde passa på nu. På sommaren får vi ju aldrig behålla någon kål för egen räkning. Kålbaggarna tar allt vad där är.

  SvaraRadera
 5. Kålbaggar? Usch. Jag har fullt upp med mina kålfjärilslarver, så jag har slutat odla kål. De får nöja sig med att äta upp krassen.

  För övrigt tycker jag att ni ska satsa ordentligt på ätbara kålgroddar. Det går säkert att sälja till era lokala lyxkrogar. Brassica oleraca oleraca ser ju dessutom väldigt flashigt ut på menyn, så ni kan säkert ta bra betalt.

  God söndag!

  SvaraRadera
 6. :-)
  Vi är dåliga på att kränga saker.
  Det är vi själva som brukar betala hutlöst för saker vi egentligen inte behöver.
  Vi borde verkligen träna upp vårt entreprenörskap. Tack för tips!
  Fridens!

  SvaraRadera