söndag 14 februari 2010

Den botaniska smältdegeln del 3: De landsflyktiga romarna

Madeiravistelsen bjöd inte bara på spännande blomster, utan även en mängd fantastiska möten med träd: blommande mimosa, doftande eucalyptusskogar och sagolika lagerträd. Allra mest andlösa stod vi dock inför de här majestätiska varelserna.


Patriaker i landsflykt

I byn Monte, på en klippa ovanför huvudstaden Funchal, finns en fantastisk trädgård, där de här imponerande olivträden från Rom* fått en fristad. Totalt finns det fem stycken träd, som räddats från en plats i Rom där människors krav på utrymme för kommers och trafik inte tillåtit naturens urgamla invånare en fortsatt tillvaro.

Genom att räkna årsringarna har man kunna fastställa att träden är hela 2300 år gamla. Smaka på det: tvåtusentrehundra år… Hade det inte funnits stängsel kring träden hade vi velat lägga örat till stammen och lyssna om inte träden någonstans långt därinne tyst viskade till varandra på ålderdomlig latin om historiens vingslag.

Och tanken slår oss: tänk om någon av de små trädtelningar som de senaste åren planterats i Arboarkticum står kvar om 2300 år? Hur kan man annat än bli andlös över den tanken? Så – vårt råd till alla som vill ha ett korn av delaktighet i odödlighet, eller näst intill: ut och plantera träd!

*Tillägg senare under dagen: Attans, nu blev det tokigt! Källkritik är svårt i internet-tider - förmodligen är inte träden från Rom, utan från en plats på fastlandet i Portugal. Nåja - åldern var i alla fall korrekt!

4 kommentarer:

 1. En fråga som genast jag ställer mig.... Hur kan man som romare låta 2300 år gamla träd grävas upp o exporteras till främmande land? Vad blir nästa exportvara? Spanska trappan?
  Här ska planteras träd o buskar!
  Ha´t himla gôrgôtt
  Nina

  SvaraRadera
 2. Jamen visst är man lite fundersam över detaljerna kring den där exporten? Och hm, man kanske skulle lägga ett bud på den där trappan? Tror den skulle göra sig rätt bra som trädgårdspynt!?! :-D

  SvaraRadera
 3. Madeira.. ohh dit skulle jag också vilja åka.
  Nu blir det La Gomera istället får se om jag hittar något spännande där.
  2300 år.. wow jag har inte plats till fler träd fast jag skall försöka få in ett magnolia träd - någnstans någongång
  Ha en skön kvä'll
  Annika

  SvaraRadera
 4. Vi har hört mycket gott om La Gomera! Och alltså, vad som helst som är grönt och varmt just nu funkar alldeles utmärkt :-)

  Hoppas du får en underbar resa med många spännande botaniska intryck!

  SvaraRadera