söndag 31 januari 2010

Månadsbilden nummer 1, 2010

Inspirerade av andra trädgårdsbloggare, som Nina Västerplana, inleder vi årets serie månadsbilder. Idén är enkel: samma plats i trädgården fotograferad sista dagen i månaden. 12 bilder som illustrerar trädgårdsåret i just vår arboarktiska del av kosmos.


En vit duk för fantasins målarpenslar

Bilden visar Sänkan, med en i fiberduk mot rådjuren invirad magnolia Leonard Messel i förgrunden. I bakgrunden syns den plommonträdsskog vi kallar Lunden, som är Arboarkticums gräns mot åkern i nordost.

När vi drömmer oss framåt i tiden ser vi plommonträdsblommor som singlar i luften som vårsnö i stället för januaris iskristaller. Inte alltför avlägsen är förhoppningsvis den tid då vintergäcken blommar i gräsmattan – och vi fantiserar om att våra vanligen dussintalet vintergäcksblommor i år ska ha spritt sig till vårgula mattor, som samsas med krokusar och pärlhyacinter - att gräsmattan i höstas blev uppbökad av den hungriga Barbro med anhang har vi helt förträngt. Efter vintergäcken följer så magnoliablom och den gamla syrenens doftande högtidsdagar i maj. Och vad vi längtar efter fagerlönnens spektakulära lövsprickning – och hoppas att den trivs på den halvskuggiga plats dit vi flyttade den i höstas. Och hur har det gått med alla nyplanteringar i Lavrabatten, bortanför magnolian? Den som har en trädgård och en smula fantasi behöver minsann aldrig, aldrig någonsin ha tråkigt!

Just nu ligger dock snön djup, och farhågan är att nästa, och (hemska tanke!), även näst-nästa, månadsbild kan komma att se ut som kopior av denna första.


Bonusbild: Dagens smått fasansfulla
arboarktiska snödjup

6 kommentarer:

 1. Härligt med månadens bild ett fantastiskt sätt att se alla förändringen i trädgården. Vi fotade månadens bild i fjor och fortsätter i år med en annan vy av trädgården.
  Kramiz//kullervilla

  SvaraRadera
 2. Midjemått och snömått. Klassiska mått efter nyår skulle jag vilja säga. Likheten mellan dessa är att båda oftast minskar efter årsskiftet...

  Marit

  SvaraRadera
 3. Men Marit lilla vän! Har du ett midjemått på 44 cm??? Nu blir vi riktigt oroliga - sluta genast boxas!!!

  SvaraRadera
 4. Det är jag och de gamla hovdamerna från 1700-talet. Mannen är oroad.

  SvaraRadera
 5. Ja visst, det här är en riktigt kul ide´. Fast jag har missat det där med gemensamt datum. Kör tydligen ett eget race den 3e i varje månad.

  SvaraRadera