tisdag 29 september 2009

Kaiser Franz

Vi förstår om det har spekulerats i läsarkåren vem som slutligen fick överta, den tidigt i våras så tragiskt bortgångna, fröken Skuggmorells hedersplats, mitt i Körsbärslunden. I förhandstipsen talades det bland annat om en glanshägg, men även olika sorter av japanska körsbär har spelats hårt hos bettingbolagen. Nu ska vi inte hålla er på sträckbänken längre utan kan avslöja att efterträdaren, något otippat, blev en vanlig Prunus virginiana ’Schubert’ – alltså en röd schuberthägg.


Äntligen på plats

Nykomlingen, som naturligtvis heter Franz, är ju ett ganska trivialt litet prydnadsträd, men han har verkligen en förtjänst som andra prunussorter inte äger – sin purpurröda mantel. Efter den spektakulära blomningen är ju vanliga häggar och körsbärsträd normalt inte mycket att titta på. Schuberthäggen är däremot lika aristokratiskt färgsprakande året runt, och det krävdes allt en sådan egenskap för att fylla ut kostymen, för nu handlar det ju inte längre bara om att ersätta fröken Skuggmorell utan även att kompensera det kommande tomrummet efter den stora ringbarkade aspen, vi berättar om i somras.


Bara hermlinkragen och Nordstierneordern saknas

Nu sätter vi vårt hopp att Franz växer sig stor och stark och inte i likhet med sin namne tonsättaren faller ifrån i någon syfilisliknande åkomma redan innan han når medelåldern. Hittills har det gått bra och den unge Franz har redan gjort läckra häggbär, som förvisso skulle göra sig utmärkt i julsnapsen, vars smaksättning dock ännu inte är spikad. Eller varför inte lite schubertlikör? Exklusivt så det förslår – endast att avnjutas under avlyssnandet av Die Forelle och andra mästarstycken.


Potentiell julsnapskrydda

5 kommentarer:

 1. Först ut att hälsa unge herr Franz hjärtligt välkommen... ; )
  Schubertlikör låter ju inte dumt...
  /Janne

  SvaraRadera
 2. Den unge häggen vinkar, aningen avmätt men dock, tillbaka och skickar sina konungsliga hälsningar till Sörmland.

  SvaraRadera
 3. Den skulle jag inte ha något emot att plantera hos mig ochså. Är bladen så röda eller är det höstfärg?
  Härdigheten klarar den zon 5?

  Ha det gott
  Gunilla

  SvaraRadera
 4. Hej Gunilla,
  Kul att du gillar Franz. Han blev inte så lite mallig nu. Jodå, nog är han lika rödbladig året runt allt och som du kan se är till och med grenverket rödaktigt. Och det bästa av allt för ditt vidkommande - han är härdig ända upp i zon 6!

  SvaraRadera
 5. Hernn Franz och den blodtörstiga månne bli ett välartat, om är omaka par. Färgmässigt är de ju schangtila ihop.

  SvaraRadera