lördag 5 september 2009

Hyvää Helsinki

Arboarcticerna har varit på många platser i världen – Stockholm, Uppsala, ja till och med Lund och Göteborg. Men en av dessa globetrottrar hade aldrig varit i Finland (mer än två timmar i en badvik på gångavstånd från Eckeröfärjan på Åland). Därför tog vi på nytt lite semester och drog till Helsingfors.


Gatubilden i Helsingfors har många inslag av
intressanta träd. Här en ståtlig asklönn av något slag.

Så fort vi varseblev att det finns en botanisk trädgård tio minuters promenad norr om Salutorget blev dock fokus i vanlig ordning en smula inskränkt. Trädgården är emellertid inte gigantisk. Den har bara cirka 6.000 olika växter (betydligt mindre än sina svenska kollegor) och tar därför bara några timmar i anspråk att avverka. Men kanske just därför känns den också så sympatisk och ärlig på något slags frimodigt finskt vis.


Stora växthuset i Helsingfors botaniska trädgård

På finskt manér är man också tämligen blygsam i sin PR och nämner bara i förbigående att man har lite inhemska träd, en surjordplantering, ett stenparti och några fruktträd. Dessutom har man ett växthus som bombades sönder och samman under senaste kriget och det enda som gick att rädda var en ceder och några frön till victorianäckrosorna. I själva verket är det fantastiska växthuset försett med fler avdelningar än någon annan motsvarighet vi besökt och själva trädgården är ytterst välskött, föredömligt uppskyltad, späckad med överraskningar och förmedlar en trivsel som är enastående. Botaniska trädgården i Helsingfors är en riktig pärla som alla borde besöka och andra parker verkligen har någonting att lära sig av.


"Lite inhemska träd" ...

Som om detta smicker inte vore nog vill vi dessutom ge en eloge till de tappra tavasterna som, trots att de bor på samma breddgrad som Uppsala och har ett liknande klimat är djärva nog att plantera ut nästan samtliga av de klassiska exoter som också Arboarkticum införskaffat och drömmer om att kunna odla på friland. Här finns fikon, äkta valnöt, äkta kastanj, kinesträd, mammutträd, osv, osv… Det enda träd vi egentligen saknade var hybridplatanen, Platanus hybrida. Å andra sidan är det svårt att bli besviken över detta när trädgården samtidigt har en stor vacker orientalisk platan, P. orientalis, och flera exotiska ekar som vi aldrig sett någon annanstans över huvud taget norr om alperna.


...likt denna orientaliska platan

Ge Helsingfors en chans som parkstad – ni kommer inte att bli besvikna!

6 kommentarer:

 1. Hallå kära resande bloggkollegor!

  Trots att jag är uppväxt i Sverige sedan fyraårsåldern känner jag alltid en viss nostalgisk stolthet jag läser iaktagelser om det finländska sättet att anspråkslöst presentera sig. Det blir en sådan trevlig motvikt gentemot många andra bilder man får av Finland.

  Min relation med Finland är dock sporadisk, det var väl i 12-årsåldern jag besökte Helsingfors senast, och då låg inte Botaniska Trädgården på utflyktslistan...

  Det låter som om det är dags för en utflykt till vår närliggande granne!

  /Marit

  SvaraRadera
 2. Men vilken tur! Nästa sommars cykelsemester blir nämligen i Finland. Då vet vi vad vi har att göra i Helsingfors.
  Tack för tips!

  SvaraRadera
 3. Hmmmm. Det låter som ett måste! Det får bli Helsinki i rödaste rappet! Nej föresten jag tar över förmyndarskapet över Rolf, upphöjer honom till munskänk, skickar honom i förväg till staden för att sondera litet först!! /Ruben

  SvaraRadera
 4. Haha, Roffe, snart hamnar han på alla sökmotorers topplista på mest omtalat bland bloggarna.

  Marit

  SvaraRadera
 5. Vad roligt att du besökte Finland, jag var född just där, fast blev Åbo-bo lite senare. Det är så många i Sverige som aldrig besökt detta grannland, som har så mycket att visa, många fina trädgårdar på ett återhållsamt och nordligt sätt. Åbo, min hemstad har det också; om du har tid, så besök också den underbara lilla "herrgården" Pukkila med sin medicinska trädgård precis utanför Åbo, det är verkligen värt att se också och jag tror att du skulle gilla det.

  SvaraRadera
 6. Älskar Åbo!
  Men Pukkila kände jag inte till.
  Det måste definitivt bli ett besök dit nu när hela trädgårdskollektivet fått upp ögonen för Finlands storhet.
  Tack för tips!

  SvaraRadera