lördag 19 september 2009

En studie i ryskt vemod

Det har säkert inte undgått någon att det finns många träd och andra lignoser i Arboarkticum. Senast vi räknade var det faktiskt 767 olika sorter. Det tillhör dock inte vanligheterna att det finns mer än en av varje art och när så sker är det antingen träd som naturen själv planterat eller misstag som begåtts i köplustens hetta. Därför hoppas vi ni nu förstår att det var en märkvärdig tilldragelse när vi igår beslutade oss för att skaffa ett andra exemplar av ett av våra favoritträd. Vi talar förstås om kvittenträdet, Cydonia oblonga, som vi tipsade om redan 1 juni.


Katja kom med en egen lyxig skylt

Vår favoritplantskola i Uppsalatrakten, Fyrislunds Trädgård, plockar om en dryg månad ner skylten för gott och har därför just nu utförsäljning av hela sortimentet. Och där stod hon ju och väntade – kvittenträdet Katja – systerträd till vår egen Katinka i Körsbärslunden, och till halva priset dessutom. Det blev dyrt ändå men vi kände att det här var ett tillfälle vi skulle ångra resten av våra liv om vi inte tog tillvara på. Så det fick bli en rejäl djupdykning i börsen, in med fyra meter kvittenträd i bilen och i sporrsträck norrut. Och gissa om det blev ett kärt återseende för det två systrarna. Katinka har som vi redan berättat trivts utmärkt hos oss men ska sanningen fram har hon emellanåt känt sig lite ensam bland alla sorbus- och prunusarter i grannskapet. Det blev en lång natt för Katinka och Katja, som hade massor att avhandla och när gryningen kom hade samtalet övergått i ryska folksånger, så vemodiga att till och med Dennis i Skogsdungen grät.


...nere vid Moskvaflodens strand... rajrajraj

5 kommentarer:

 1. Vad gott det ska bli, nu kan ni äntligen få äkta rysk kvittensylt till era blinier! Sedan är det väl bara vodkan som fattas innan ni kan ta fram balalajkan, och eventuella sångröster. Men, akta ryggarna i dansen!!!

  Satte en kvittenkärna i våras, trädet är inte riktigt 4 m ännu, men på god väg - hela 20 cm.
  /Ruben

  SvaraRadera
 2. God morgon kära bloggkollegor!

  Vafalls?! Inget spritinslag trots de uppenbara möjligheterna, med kopplingen till både frukt och Ryssland. Och nu när det är lördag och allt. (och man inte behöver jobba...)

  Annars ser jag en röd tråd i detta. Det verkar som om det är i de norduppländska trakterna som den internationella cirkusen (okänt namn) håller på att byggas upp. Med lindansarna Katja och Katinka, Ruben und Rolf samt det skönsjungande men passionerade paret Denise och Dennis.

  Men var är clownen Manne frågar jag mig?

  /Marit, fundersam!

  SvaraRadera
 3. Marit: Manne ligger bestämt och sover i Drömträdgården!! /Ruben

  SvaraRadera
 4. Huh? En sak är i alla fall säker. Manne är inte välkommen i Arboarkticum.

  SvaraRadera
 5. Hallå, med tanke på hur Stephen-king-skrämmande Manne är ser jag definitivt en möjlighet för honom att plantera sig i Jurtjyrkogården.

  Och honom presenterar de för små barn!

  Marit

  SvaraRadera