onsdag 23 september 2009

Barbro - fallen granne på glid

Tidigare ägare har talat med bävan om henne. Innan vår tid hände det tydligen titt som tätt att hon och hennes dysfunktionella familj tog sig in på tomten och gjorde nattliga räder för att plundra köksträdgården på dess läckerheter. Men sedan vi och vår gärdsgård tog plats här har vi fram tills nu inte haft några problem med detta lokala banditgäng. Tvärtom har patrasket snarast varit ett pittoreskt inslag i kvällsunderhållningen sommartid när ligan på slaget kvart i tio setts rännande över de glesa och styvmoderligt skötta åkrarna – av någon outgrundlig anledning alltid i riktning motsols runt sjön. Vi talar förstås om Barbro – en ensamstående småbarnsmamma på samhällets skuggsida.


Kasper alldeles uppriven efter nattligt äventyr

Det finns dock inget ont i denna ljusskygga och socialt missanpassade lågstatusexistens. Hon har bara haft lite otur här i livet, uppväxt i en liknande familj som hon själv nu drar omkring på, ständigt sviken av det motsatta könet som svinaktigt lagt benen på ryggen varje gång de anat grossessen. Sedan har hon, helt utan utbildning och andra efterfrågade färdigheter, fått försörja sig själv och sin lortiga barnaskock bäst hon kunnat. Inte sällan har detta gått ut över dem som är mer välsituerade i samhället, men så fungerar det ju. Det är priset man får betala för att upprätthålla ett segregerat klassamhälle.


Grismatta!

Vi talar av egen erfarenhet för nu har Barbro med familj slutligen hittat en väg in i Arboarkticum – och gissa om det märks. Ja, ni ser själva. Men ärligt talat, vad gör det egentligen att fuchsiorna ligger kringkastade över hela Framsidan och den stora korgen de stod i har dumpats på en helt annan plats när gärningsmännen väl insåg att den näppeligen skulle ge någon vidare förtjänst vid en försäljning? Korgen fick vi ju tillbaka och hur kul är det med fuchsior egentligen? Vad gör det väl att den nyplanterade kasperbenveden dragits upp och satts på en sten (se ovan) i jakten på dolda skatter i jorden? Den är ju en lätt sak att plantera igen. Och vad gör det väl att gräsmattorna numera förvandlats till grismattor. De är ju ändå bara jobbiga att klippa och efter en vinters snötäcke lär de väl vara som nya igen. Nej, det känns ärligt talat nästan bara bra att för en gångs skull kunna få idka lite välgörenhet och hjälpa dessa samhällets olycksbarn. Goda gärningar är den bästa huvudkudden… eller skulle man kanske sova bättre med en laddad grisbössa under densamma? Hmm...

Barbro på väg mot nästa gräsmatta

15 kommentarer:

 1. God morgon kära men olycksaliga bloggvänner!

  Jag har bara en sak att säga (sjunga, nynna eller vad man nu ska kalla det?).

  Här kommer er kampsång som ni kan lära era växter!

  I wanna wake up in a garden, that doesn’t sleep
  And find I’m king of the hill - top of the heap

  These little garden blues, are melting away

  I’ll make a brand new start of it - in old Arbo
  York
  If I can make it there, I’ll make it anywhere
  It’s up to you - Arbo York, Arbo York

  P.S. Är det dags att kontakta de sociala myndigheterna angående Barbro?

  Marit, vars växter är i ganska tryggt förvar i Enköping - där växtvandalismen inte är så omfattande.

  SvaraRadera
 2. Bah! Socialen i Tierp har betydligt större problem att tampas med - hela tätorten faktiskt. Bara att åka in till köpingen och handla är en surrealistisk upplevelse. De första åren var vi säkra på att hela centrum utgjordes av potjemkinkulisser och skolade aktörer för att skapa den rätta känslan av social missär. Numera är vi inte lika övertygade. Tänk om Tierp finns på riktigt? Men så ond kan väl världen ändå inte vara?

  SvaraRadera
 3. Jag tror att ni är något på spåren! I serien konspiration (VM 1958, Månlandningen)kommer vi nu till Tierp.

  Är det en kanske en virtuell värld i Matrix, där invånarna egentligen ligger och "mjölkas" på livsupphållande vätskor?

  Exhibit A för att Tierp existerar: Det finns något som heter Tierp på Google Earth.

  Exhibit B för att Tierp existerar: Uppenbarligen har ni besökt orten och inhandlat diverse varor där.

  Exhibit C: Det finns en butik som heter LP-fyndet i Tierp. En butik för vinylskivor tyder på att Tierp har existerat i sin nuvarande form under en mycket lång tid.

  Marit

  SvaraRadera
 4. Kan jag få upprättelse nu? Jag är helt oskyldig till allt ni beskyllt mig för - det var den där suggan hela tiden! /Rolf

  SvaraRadera
 5. Nä, nu tycker jag faktiskt synd om er, tvi vale!! /Ruben

  SvaraRadera
 6. Med ungefär samma argumentation skulle någon annan kunna hävda att det sjunkna Atlantis ligger i vederbörandes badvik. Alla övriga liknelser med Tierp undantagna.

  SvaraRadera
 7. Men fy för den lede, har ni sådana marodörer. Det är faktiskt hemskt, riktigt hemskt. Skulle jag drabbas vet jag inte vad jag skulle göra. Är det skottpengar på dem?

  SvaraRadera
 8. Nej Rolf,
  du är långt ifrån oskyldig. Vi har sett dina spår också. Törs man fråga om det var du som dessutom bjöd in nassarna att delta i dina nattliga plommonorgier?

  SvaraRadera
 9. Humpff, ni menar att jag skulle ha smak för smånassar till plommonmarmeladen? Vad ni är på mig hela tiden. Jag är så missförstådd - snart flyttar jag till Ruben./Rolf

  SvaraRadera
 10. Tyvärr Lillebeth,
  inga skottpengar, men jakten är fri året runt för den som har licens och jakträttigheter. Tyvärr är det samma personer som har dessa som utfodrar odjuren för att de ska bli ännu fler.

  SvaraRadera
 11. Ursäkta mig om jag blir full i skratt men det ser lite lustigt ut med ett vildsvin döpt till Barbro. Dessa finns inte ännu så långt norrut som hos mig men det är väl bara en tidsfråga innan de får för sig det, antar man får vara glad så länge man klarar sig för den förödelsen såg inte så rolig ut.

  SvaraRadera
 12. Titta..! Fler som har nattliga besök...suck!
  Det ser likadant ut hos oss, fast det är grävlingen som letar efter pingborrar i gräsmattan... eller ja rättare sagt det som var gräsmattan....blir man något trött eller...?
  /Janne

  SvaraRadera
 13. Janne,
  ser det ut som på bilden tror vi nog att du också fått grisar på halsen. Det skulle inte förvåna oss. Sörmland har ju flest vildsvin i landet. Grävlingens små gropar ser helt annorlunda ut.
  Maria,
  Du behöver nog tyvärr inte vänta så länge du heller - de sprider sig just nu som en farsot utmed Norrlandskusten. Snart har du Sofia, Cordelia eller någon annan av Barbros olyckssystrar på uppfarten.

  SvaraRadera
 14. Nåja, efter att Barbro har flyttat in så behövs kanske inge jordfräs längre, alltid något gott...

  SvaraRadera
 15. Klokt sagt!
  Always look on the bright side of Life!
  :-D

  SvaraRadera